Tudta, hogy kétféle fogászati implantátum létezik? Ezek az úgynevezett endoszteális és subperiosztális implantátumok. Sokan az endoszteális implantátumokat jobban ismerik, mivel ezek a leggyakrabban használtak. Az endoszteális azt jelenti, hogy “a csontban”, ezért az endoszteális implantátumokat az állcsontba ültetik be. Az endoszteális implantátumoknak különböző típusai léteznek, amelyeket méret, alak és a felhasznált tartozékok alapján tovább kategorizálnak. A szubperioszteális implantátumokat viszont az íny alá, de az állcsont fölé helyezik. Emiatt néha “csonton lévő” implantátumoknak is nevezik őket.

Szerkezetük

Az endoszteális implantátumok három fő részből állnak: az implantátumból, a felépítményből és a fogpótlásból. Maga az implantátum általában egy kis csavarra hasonlít, amely leggyakrabban titánból készül. Bizonyos esetekben az implantátum kerámia is lehet. Az abutment egy kis csatlakozó darab, amelyet úgy terveztek, hogy illeszkedjen az implantátumhoz. A fogpótlást ezután a felépítményhez cementálják. A hiányzó fogak számától függően az endoszteális implantátumok használhatók fogkorona, híd vagy fogpótlás alátámasztására.

Mivel a szubperioszteális implantátumokat nem a csontba helyezik, szerkezetük nagyban eltér az endoszteális implantátumokétól. Ahelyett, hogy implantátumcsavart használnának a stabilizáláshoz, a szubperioszteális implantátumok egy fémkeretet használnak, amelyet úgy terveztek, hogy az állcsontra és az íny alá illeszkedjen. Ez a fémkeret egy sor oszlopot tartalmaz, amelyeket aztán egy fogpótlás, például korona, híd vagy műfogsor elhelyezésének alátámasztására használnak.

Beültetés

Mindkét típusú implantátum behelyezéséhez kisebb szájsebészeti beavatkozásra van szükség. A különböző szerkezetük miatt azonban a fogászati implantátumok mindegyik típusának más-más eljárást alkalmaznak a behelyezéshez. Az endoszteális implantátumok általában kissé invazívabbak, mivel a csontba helyezik őket, nem pedig a csont tetejére.

Az endoszteális implantátum behelyezéséhez fogorvosa bemetszést ejt az ínyen, befúrja az állcsontot, behelyezi a fogászati implantátumot, rögzít egy ideiglenes fogpótlást, majd összevarrja az ínyt a fogpótlás körül. Bizonyos esetekben kiegészítő eljárásokat, például csontátültetést vagy arcüreg emelést (másnéven sinus lift) is el kell végezni, hogy elegendő csonttömeg álljon rendelkezésre az implantátum gyógyulása során.

A csont alatti implantátum behelyezéséhez fogorvosa egy kis bemetszést ejt az ínyen. Ezután az ínyszövet alá fúr, hogy helyet csináljon a fémkeretnek. Miután a fémkeretet a csont fölé helyezték, az ínyt összevarrják, és hagyják gyógyulni. Az íny gyógyulása után a keretre oszlopokat helyeznek, amelyek a fogpótlás tartására szolgálnak.

A következő bejegyzésben beszámolunk a 2 implantátum összehasonlításának eredményéről. Vajon melyik a jobb?

Share via
Copy link
Powered by Social Snap