Új 3D-nyomtatási módszer, amely egy újabb lépés a személyre szabott gyógyszerek felé.

A Kelet-Angliai Egyetem (Norwich, Egyesült Királyság) és a Loughborough Egyetem (Loughborough, Egyesült Királyság) kutatócsoportja olyan módszert fejlesztett ki a gyógyszerek 3D nyomtatására, amellyel szabályozható a hatóanyag-kibocsátás kinetikája, megnyitva ezzel az utat a személyre szabott gyógyszerek 3D nyomtatással történő előállítása előtt.

Egy porózus tablettát állítottak elő egy újszerű 3D-nyomtatási módszerrel, amely forró olvadék cseppek lerakását – Arburg műanyag szabadformázását – alkalmazza, hogy tanulmányozzák a porozitás hatását az in vitro hatóanyag-felszabadulásra. A módszer nem tartalmaz szálakat, így lehetővé teszi a pórusok létrehozását, amelyek duzzadhatnak és erodálódhatnak; a csoport megállapította, hogy a tabletta porozitásának e duzzadás és erózió által okozott kölcsönhatása és dinamikája révén szabályozható a gyógyszerfelszabadulás kinetikája.

A 3D nyomtatás a gyógyszeriparban folyamatosan fejlődő terület. Míg a legtöbb nyomtatási módszer során a gyógyszert a nyomtatás előtt szálakká dolgozzák fel, a kutatók által kifejlesztett módszerrel gyorsan, az említett szálak nélkül is előállíthatók tabletták. Ehelyett az új 3D-nyomtatási módszer az Arburg műanyag szabadformájú nyomtatás pellet adagolási mechanizmusát használja, amely lehetővé teszi a tabletták duzzadását és erózióját különböző pH-környezetben.

Sheng Qi, a Kelet-Angliai Egyetem Gyógyszerészeti Karának gyógyszerészeti lektora és a kutatás vezetője kijelentette:

“Jelenleg gyógyszereinket “egyméretű” módon gyártják. A személyre szabott gyógyászat új gyártási technológiát használ az olyan tabletták előállítására, amelyek az egyes betegekre szabott pontos dózissal és gyógyszerkombinációkkal rendelkeznek. Ez lehetővé tenné a betegek számára, hogy minimális mellékhatások mellett maximális gyógyszer-előnyhöz jussanak”.”

A jövőbeni kutatások célja annak vizsgálata, hogy a tabletták porozitását hogyan lehet felhasználni a gyógyszerek adagjának és adagolási gyakoriságának a különböző betegekhez való igazítására. Végül a remény az, hogy ahelyett, hogy a betegek számára különböző gyógyszerekből álló összetett kúrát írnának fel, napi egyetlen tablettát lehetne előállítani.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap