A modern gyógyászatban több mesterséges protézist, például csontízületet, csontjavítást és szívbillentyűt ültetnek be az emberi szervezetbe a sérült részek pótlására. De mindenki egyedi. Ezért szükséges, hogy minden páciens a fizikai állapotának leginkább megfelelő implantátumot illessze be. Az additív gyártás teljes mértékben kielégíti ezt az igényt. Alacsony költséggel, rugalmas tervezéssel és rövid gyártási idővel rendelkezik, így az orvosok közvetlenül modellezhetik a betegek 3D szkennelési adatait a műtét előtt, és a digitális modellt teljesen illeszkednek az érintett területhez, hogy a betegek számára legmegfelelőbb implantátumot állítsák elő. Lehetőség van arra is, hogy a művelet előtt az érintett részről teljesen szimulált másolatot készítsünk, hogy előre ismerjük a művelet teljes folyamatát. Az AM alkalmazása az orvostudományban azt jelenti, hogy még ha minden terméket külön-külön gyártanak is, nem keletkezik többletköltség, és a gyártási idő is megegyezik a sorozatgyártáséval.

A fém 3D nyomtatás fő előnye az orvosi implantátumiparban a páciens-specifikus implantátumok testreszabása. Az implantátumok a páciens egyedi adatai alapján testre szabhatók, ami biztosítja, hogy az implantátum formája teljesen megfeleljen a páciensnek, ezáltal lerövidül a gyógyulási idő és javul a gyógyulási sikeresség.

A fém 3D nyomtatással porózus fémszerkezetek nyomtathatók, amelyek a hagyományos gyártás során teljesen elérhetetlenek. Ezeket a porózus szerkezeteket méhsejt- vagy rácsszerkezeteknek nevezzük. Ez a különleges kialakítás lehetővé teszi, hogy az implantátum jobb mechanikai tulajdonságokat érjen el, amelyek hasonlóak az emberi csontokhoz, és jobban elősegíti a tápanyagok áramlását, valamint az erek kiterjedését és növekedését, ezáltal elősegíti a csontnövekedést. Hosszú távon ez a különleges kialakítás lehetővé teszi, hogy a csontok a nyitott porózus szerkezetbe nőjenek a csontimplantátum jobb rögzítése érdekében.

A titán, a 3D nyomtatás és az orvosi implantátum a legjobb kombináció. A titán kiválóan kompatibilis az emberi testtel, és egyike azon kevés fémeknek, amelyek az emberi test számára elfogadhatók. Jó biokompatibilitása miatt, nagyon erős, könnyű, korrózióálló, mindenféle kilökődési hatás nélkül az első választás az orvosi implantátum anyagokhoz.

A fém 3D nyomtatás új távlatokat hozott a titánötvözet implantátumok gyártása és alkalmazása terén. A hagyományos gyártáshoz képest a fém 3D nyomtatott termékek stabilabb teljesítményt és jobb minőséget mutatnak. A titánnal végzett 3D nyomtatás nemcsak a betegek kényelmét javítja, hanem meghosszabbítja az implantátum élettartamát is. A titán pótlások tömege kisebb, mint a hagyományos módszerekkel előállított kobalt-króm ötvözeteké, szakítószilárdsága és rugalmas tulajdonságai pedig közelebb állnak a természetes csontokhoz.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap