Maradéktalanul eltávolított minden rákos sejtet az eddigi humán műtéti teszteken a Takáts Zoltán magyar kutató által feltalált intelligens sebészkés, amely az operáció közben folyamatosan informálja az orvost, hogy az érintett szövet rákos vagy egészséges.

Takáts Zoltán találmányának lényege, hogy az intelligens kés – vagy ahogy a tanulmány említi, az iKnife – az operáció közben azon nyomban információt nyújt a vizsgált szövet kémiai jellegzetességéről és arról, hogy tartalmaz-e rákos sejteket. Ez jelentősen felgyorsítja a biológiai szövetanalízist és segítséget nyújt a műtétet végző orvosnak, hogy maradéktalanul eltávolíthasson minden rákos sejtet. Az eljárás megrövidítheti a műtéti időt, csökkentheti a vérveszteséget és a fertőzésveszély kockázatát is.

Az analízis jelenleg a legjobb kórházakban is legalább 10-30 percet vesz igénybe, és az orvosok még az eredmény birtokában sem lehetnek biztosak abban, hogy minden rákos sejtet kimetszettek-e, ezért gyakran inkább több szövetet távolítanak el a biztonság kedvéért. Amennyiben a műtét után is maradnak rákos sejtek, a páciensre esetleg újabb operáció vár vagy kemoterápia, sugárkezelés.

A fehér színű, vastag tollra emlékeztető iKnife működését három kórházban tesztelték. 302 pácienstől vett szövetminták laboratóriumi elemzése nyomán állítottak fel egy adatbázist, amelyben 1624 rákos és 1309 nem rákos minta szerepel.

Takáts Zoltán 2011-ben, a mintagyűjtés fázisában beszélt az MTI-nek arról, hogy az adatbázis létrehozása után következhet a diagnosztikai felhasználás. A tanulmány ismertetése szerint az intelligens kést a hozzá kapcsolódó elemzőegységgel – egy hűtőszekrény méretű, kerekeken guruló tömegspektrométerrel, amely a kiégetett szövetek füstjét analizálja – az adatbázis felállítása óta 91 műtétnél alkalmazták és az operációk során az iKnife minden esetben tökéletesen eltávolította a rákos szöveteket. Az eszközzel folytatott kutatásokat finanszírozók között szerepel az Imperial College London és a magyar kormány is.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap