Az előző bejegyzésben már megemlítettük a 3D nyomtató választásának 3 fontos aspektusát. Most folytatjuk a további értékeléssel.

Anyagok és alkalmazások
A professzionális 3D nyomtatók a fogorvosi és fogszabályozási rendelőkben és laboratóriumokban jelenleg megtalálható legsokoldalúbb eszközök közé tartoznak Az anyagválasztás nyomtatómodellenként változik. Egyes alapszintű 3D nyomtatók csak diagnosztikai modelleket tudnak készíteni, míg a fejlettebb rendszerek rendkívül pontos korona- és hídmodelleket, sebészeti vezetőket és önthető/nyomkodható pótlásokat készíthetnek; hosszú távú és biokompatibilis fogászati termékek, például sínek, rögzítők vagy digitális fogsorok, valamint fogszabályzó készülékek, például átlátszó illesztők és Hawley rögzítők 3D nyomtatott modelleken keresztül történő hőformázással.

Sebesség és áteresztőképesség
Amikor a 3D nyomtatás sebességére gondolunk, fontos, hogy ne csak a nyers nyomtatási sebességet vegyük figyelembe, hanem az áteresztőképességet is.

Az SLA, LFS és DLP 3D nyomtatók nyers nyomtatási sebessége általában összehasonlítható. Mivel a projektor minden réteget egyszerre exponál, a DLP 3D nyomtatásban a nyomtatási sebesség egységes, és csak az alkatrészek magasságától függ, míg az SLA és LFS 3D nyomtatók mindegyik részt lézerrel rajzolják ki. Ökölszabályként ez azt eredményezi, hogy az SLA és LFS 3D nyomtatók összehasonlíthatók vagy gyorsabbak egyetlen alkatrész vagy kisebb részek nyomtatása során, míg a DLP 3D nyomtatók gyorsabban nyomtatnak több olyan részt, amelyek a platform nagy részét kitöltik.

Van azonban kompromisszum a felbontás és a DLP-nyomtatók összeállítási mennyisége között. Egy kis DLP 3D nyomtató képes lehet gyorsan nyomtatni, de csak néhány modell fér el az építési platformon. Előfordulhat, hogy egy másik, nagyobb összeállítású gép több alkatrészt nyomtathat, de csak kisebb felbontásban, ami azt jelenti, hogy nem biztos, hogy elég pontos a nagyobb pontosságot igénylő helyreállító modellek vagy sebészeti útmutatók nyomtatásához.

Az SLA és LFS 3D nyomtatók mindezeket a lehetőségeket egy gépen tudják előállítani, és a gyakorlatok és a laborok számára szabadságot kínálnak annak eldöntésére, hogy az esettől függően a felbontást, a sebességet vagy az átvitelt kívánják-e optimalizálni.

Fogászati és fogszabályozási termékek teljesítménye és költsége 3D nyomtatással

Egy másik fontos szempont, különösen a laborok esetében, hogy a kapacitást egyetlen géppel vagy több egységgel kell-e teljesíteni. A többgépes nyomtatócellákkal történő gyártás gyakran csökkenti az előzetes költségeket a nagyobb formátumú gépekhez képest. Ha először egy olcsó gépet vásárolnak, a laboratóriumok kipróbálhatják a gyártási módszereket, mielőtt végül a kereslet függvényében növelnék a termelést. Ez lehetőséget ad arra, hogy csak akkor fizessünk a termelésért, amikor arra szükség van, ahelyett, hogy nagy, hosszú távú befektetéseket eszközölnénk a gyorsan fejlődő piacon. A több nyomtatóval rendelkező cellák nyomtatása lehetővé teszi, hogy egyszerre több különböző jelzést hozzon létre, és csökkentse a redundancia által okozott kockázatot. Ha az egyik gépet szervizelni kell, a termelés kiegyensúlyozható a nyomtatócella többi részében.

Alternatív megoldásként a nagy formátumú fogászati ​​3D nyomtatók, mint például a Form 3BL, minden nyomtatási feladatnál maximalizálják az áteresztőképességet, és csökkentik a munkaerőigényt azáltal, hogy minimális kezelői beavatkozást igényelnek.

Kezdje el Ön is a digitális fogászatot és a 3D nyomtatást!

Míg néhány évvel ezelőtt a 3D nyomtatók csak a legnagyobb fogászati laborok és maróközpontok számára voltak megfizethetőek, mára számos fogászati és fogszabályozási rendelőben és laborban megszokott látványosság.

Érdemes figyelembe venni a fent tárgyalt tényezőket és vállalkozásunk igényeit – a különböző megoldások egyes fogászati ​​vállalkozásoknak jobban megfelelnek, mint másoknak. Mindenképpen végezzünk kutatást.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap