Az additív gyártás a digitális fogászat munkafolyamatának legújabb darabja, amely logikus üzleti választássá vált a fogorvosi rendelők és laborok számára, ötvözi a kiváló minőséget az alacsony költségekkel és az egyszerűsített munkafolyamatokkal. A piac gyorsan bővül, így ez a technológia egyre több vállalkozás számára elérhető.

Vizsgáljuk meg a fogászat különböző 3D nyomtatási technológiáit, valamint az összes olyan tulajdonságot, amelyet értékelni kell, mielőtt egy fogászati 3D nyomtatóba fektetnénk be.

Ma két 3D nyomtatási technológia általános a fogászati ​​és fogszabályozási praxisokban és laborokban: a SLA (sztereolitográfia) és DLP (Digital Light Processsing).

Az SLA-ban egy folyékony gyantát tartalmazó tartályt szelektíven lézersugárnak tesznek ki a nyomtatási területen, és bizonyos területeken megszilárdul a gyanta. A DLP ugyanazzal a kémiai eljárással működik, mint az SLA és az LFS, de fényforrásként digitális kivetítőt használ a gyanta megszilárdításához, nem pedig lézert.

A leggyakoribb fogszabályozási és fogászati ​​3D nyomtatók úgy működnek, hogy a folyékony gyantát szelektíven teszik ki egy fényforrásnak – az SLA és az LFS egy lézer, egy DLP egy projektor –, így nagyon vékony tömör műanyagrétegeket képeznek, amelyek egymásra halmozódnak, így szilárd tárgyat alkotnak.

Az SLA, az LFS és a DLP 3D nyomtatók működése hasonló – a nyomtatási minőségben, a munkafolyamatban, a rendelkezésre álló anyagokban, a költségekben és egyéb tényezőkben a különbségek nagyobbak a gépenként, mint a technológia és a technológia között.

Hogyan értékeljük a fogászati 3D nyomtatókat
Pontosság és precizitás
A kiváló minőségű, pontos, kész alkatrészek garantálása a legfontosabb minden fogorvosi rendelőben és laborban. Sajnos nem minden fogászat vagy fogszabályozás számára forgalmazott 3D nyomtató képes biztosítani a fogszabályozási alkalmazásokhoz szükséges minőséget, precizitást és pontosságot. Ezenkívül a különböző fogászati 3D nyomtatók összehasonlítása túlmutat a műszaki adatlapokon.

Egyes gyártók megpróbálhatják megzavarni a leendő vásárlókat félrevezető állításokkal és műszaki specifikációkkal. Leggyakrabban a rétegmagasságot, a lézerpontméretet vagy a pixelméretet „pontosságnak” álcázzák, még akkor is, ha ezek a specifikációk nincsenek közvetlen hatással a végső alkatrészek pontosságára. Míg a legtöbb vállalat egyetlen számra hivatkozik a pontosság érdekében (azaz 50 mikron vagy 75 mikron), ezek jellemzően marketingtrükkök, és leggyakrabban a nyomtató felbontásának korlátját jelentik.

Egyszerű használat
Egy másik fontos szempont, hogy mennyire egyszerű a 3D nyomtató használata. Végül is a munkatársaknak meg kell tanulniuk a berendezés használatát és napi szintű karbantartását.

Költség és befektetés megtérülése
Ha új technológia bevezetését fontolgatjuk, érdemes pontos adatokat megtudni a költségeinkről, és a befektetés megtérüléséről. Ugyan a fogászati 3D nyomtatók ára jelentősen csökkent a kezdeti idők óta, és számost alkalmazást kínálnak, a megtérülési idő fontos szempont lehet a 3D nyomtató megvásárlásánál.

Például egy rendelő vagy laboratórium, amely sebészeti útmutatókat vagy fogászati modelleket nyomtat a hőformázott illesztők házon belüli előállításához, gyakran 75-95%-kal csökkentheti az egyes alkatrészek költségeit, összehasonlítva a laboratóriumokkal vagy szolgáltatókkal történő kiszervezéssel – ez elegendő egy 3D nyomtatóért néhány hétig, és az évek során árának sokszorosát takaríthatja meg.

A következő bejegyzésben folytatjuk 3D nyomtató választás fontos elemeit.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap