Az előző bejegyzésben már bemutattuk mi is az a mesterséges intelligencia és néhány pozitív hatását a 3D nyomtatásban is bemutattunk. Most folytatjuk az MI előnyeit.

Fokozott optimalizálás
Azt, hogy egy objektum nyomtatható-e vagy sem, egy AI-rendszer elemezheti. Hozzájárul a nyomtatási folyamat ellenőrzésének növeléséhez és a funkcionalitás javításához. A mesterséges intelligencia a 3D nyomtatási folyamatok sikerességi arányát is megjósolja, így segíti a gyártókat a megfelelő döntés időben történő meghozatalában. Elemezheti az additív gyártás különféle paramétereit is, például a nyomtatás költségeit, az egyes objektumok nyomtatásához szükséges időt, és azt, hogy az objektum mennyire fogja utánozni a szülőt. Rögzítheti a 3D nyomtatott alkatrészek szállítási ütemezését is. Ez segít a gyártóknak folyamataik egyszerűsítésében és a veszteségek megelőzésében.

Piaci népszerűség
A robottechnológiák alkalmazása az additív gyártásról is jó benyomást kelt az iparban, ezzel is elősegítve annak népszerűségét. Manapság sok cégtulajdonos/üzemeltető még mindig tétovázik, hogy teljes gyártási folyamatát 3D-nyomtatásra helyezze át annak hátrányai és az ezzel járó kihívások miatt. Hiányzik a tudatosság a technológiával kapcsolatban is, amelynek hatékony kezelésében az AI segíthet. A folyamat sikerességének javításával a 3D nyomtatás magasabb szintre emelésében és népszerűségének növelésében segíthet. A gépi intelligencia a feldolgozóiparra is hatással lehet, és csökkentheti az additív gyártás használatával kapcsolatos tétovázást mind az alapszinten, mind a haladó szinten.

A kihívások leküzdése
A 3D nyomtatás még csak kialakulóban van, és számos kihívás akadályozza a nagyarányú hasznosítását. Az AI segíthet kijavítani. Leküzdhet számos olyan kihívást, amellyel a technológia jelenleg szembesül. Például az olyan torzulások, mint az anyag zsugorodása vagy tágulása a nyomtatási folyamat során, a modellekkel vagy a nyomtatószalagokkal kapcsolatos mechanikai problémák, az egyenetlen vagy kevésbé melegített nyomtatóágyak, valamint a rétegek elmozdulása ronthatja a nyomtatott alkatrészek minőségét. Az AI azonban segíthet leküzdeni ezeket a kihívásokat azáltal, hogy biztosítja a nyomtatás előtti feltételeket és növeli a nyomtatási pontosságot. A teljes folyamatot is figyelemmel kísérheti, és megakadályozhatja az alaktorzulásokat azáltal, hogy félúton leállítja a folyamatot, ha fennáll a probléma. Gépi tanulási szoftverek vagy programok nélkül az ilyen tevékenységek meglehetősen munkaigényesek, és ezáltal költségesek lehetnek.

Adatgenerálás
A mesterséges intelligencia kaput nyithat a fokozott adatgenerálás és -elemzés előtt a 3D nyomtatási folyamat optimalizálása érdekében. Még ha a szakembereknek hiányzik is az additív gyártás speciális ismerete, az AI-ba integrált rendszerek ezt pótolhatják. Az adattudósok drágák, és nem várható el, hogy olyan kis szektorokban alkalmazzák őket, ahol 3D nyomtatásra van szükség. A mesterséges intelligencia használatával a gyártók rátehetik a kezüket az adatok halmára, hogy növeljék a folyamat hatékonyságát és javítsák sikerarányukat. Helyet adhat az intelligensebb algoritmusoknak, amelyek pillanatok alatt jobb minőségű 3D-nyomtatott termékeket hozhatnak létre. Bár senki sem állítja, hogy a mesterséges intelligencia olcsóbb, mint az emberi munka, nincs kétség a benne rejlő lehetőségeket és hatékonyságot illetően. Az additív gyártással kombinálva az eredmények nem maradnak el csodákban.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap