Az előző bejegyzésben beszámoltunk a 3D nyomtatás állatorvosok által történő alkalmazásáról, valamint a sebészeti modellekről. Most folytatjuk a beszámolót a protézisekről, ortopédiáról, maszkokról.

Protézis és ortopédia

2014-ben Derby kutya lett az első 3D-nyomtatott állatprotézis büszke tulajdonosa. Derby születési rendellenességben szenvedett, aminek következtében kicsik voltak a mellső lábai, és nincsenek elülső mancsai. A 3D-nyomtatott protézisek segítségével Derby normálisan tudott járni, sőt futni is tudott. Ráadásul maga a folyamat olcsó és gyors volt. Derby esete bebizonyította, hogy a 3D-nyomtatott állatprotézis megfizethető és hatékony megoldás. Az állatokon végzett sikeres 3D-nyomtatott protézisek egyéb figyelemre méltó esetei közé tartozik az a madár, amely 3D-nyomtatott csőrt kap. A közelmúltban a területen történt újítások és a folyamatos tesztelés révén várhatóan több állat kap ilyen segítséget.

Műtét utáni maszkok

A maszkok elengedhetetlenek ahhoz, hogy segítsenek az állatok felépülni sebészeti beavatkozások vagy csont- és ízületi sérülések után. Segítik az állatokat a gyógyulásban anélkül, hogy fennállna annak a veszélye, hogy újra felnyílnak a sebek vagy elmozdulnak a csontjaik. A 3D nyomtatás lehetővé teszi, hogy az állatorvosok olyan maszkokat gyártsanak, amelyek tökéletesen illeszkednek, és bizonyos esetekben szilárd tartószerkezetként működnek. A funkcionális gipsz elkészítése különösen nehéz lehet bizonyos testrészeknél, például az arcnál. A 3D nyomtatással azonban az állatorvosok olyan maszkokat tervezhetnek, amelyek tökéletesen követik az állat arcának kontúrját.

A 3D nyomtatás előnyei állatorvosok számára

Mint látható, a 3D nyomtatásnak számos gyakorlati alkalmazása van az állatgyógyászat területén. A protézisektől és az ortopédiai implantátumoktól a műtéti előkészítést és oktatást segítő modellekig az állatorvosok ma már hatékony eszközökkel rendelkeznek, amelyekkel az állatok életét javíthatják és megmenthetik. Ezenkívül a 3D nyomtatás lehetővé teszi testre szabott sebészeti eszközök létrehozását, így drasztikusan lecsökkenti a bonyolult műveletekhez szükséges időt.

A 3D nyomtatás talán legnagyobb előnye az állatorvosok számára, hogy viszonylag olcsó és könnyen kivitelezhető. A protézisek, egyedi eszközök és modellek készítése korábban nem volt bevett gyakorlat, mert egyszerűen nem volt kivitelezhető. A 3D nyomtatással azonban rövid időn belül és viszonylag alacsony költséggel összetett modellek készíthetők. Ennek a technológiai fejlődésnek köszönhetően több ezer állatéletet sikerült megmenteni vagy drasztikusan javítani.

Következtetés

A 3D nyomtatás sok más mellett az állatgyógyászat területén is forradalmasítja. A módszer sikerének és népszerűségének köszönhetően soha nem látott ütemben növekszik. Egyre gyakrabban tanítják az egyetemeken, felkészítve az állatorvosok jövő nemzedékeit, hogy hatékonyan használják mindennapi gyakorlatukban. Bátran kijelenthetjük, hogy a 3D nyomtatástól a jövőben még nagyobb szerepet várunk az állatgyógyászatban.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap