A 3D nyomtatásnak köszönhetően a fogorvosok jobb fogszabályozókat készítenek, amelyek kevésbé invazívak a páciens számára. Ezek az orvosi alkalmazások emberek és állatok számára egyaránt előnyösek. A 3D nyomtatást állatorvosi célokra használók segítették az állatorvosokat a műtétek gyakorlásában, a protézisek tervezésében és tesztelésében, valamint lehetővé tették számukra, hogy biológiailag biztonságos implantátumokat hozzanak létre. A 3D nyomtatás rendkívül rugalmasnak és költséghatékonynak bizonyult az állatorvosok számára.

A 3D nyomtatók általános anyagokból is képesek objektumokat létrehozni. Ezek az anyagok közé tartoznak többek között a fémek, több tucat különböző típusú műanyag, por, és még az élő szövetek állványként való felhasználásához szükséges alapvető szerkezetek is. Az egyik különleges anyag egy szuper finomra őrölt vakolat. Egyfajta szuperragasztóval beszivárogva a csont sűrűségére emlékeztet. A különböző típusú keményítők közeli ábrázolást nyújthatnak. Néhány orvosi csapat valójában olyan sejteket rak le, amelyek növekedhetnek a 3D-nyomtatott struktúrákon.

Hatékonyságának köszönhetően a 3D nyomtatást ma már számos állatorvosi főiskola tananyagába építik be. Bár ez még mindig egy élvonalbeli klinikai eszköz, oktatási célokra használják, mert a hallgatók a diploma megszerzésekor szembesülnek vele. Ebben a cikkben áttekintjük a 3D nyomtatás néhány gyakorlati alkalmazását az állatgyógyászat területén.

Hogyan használja az állatorvoslás a 3D nyomtatást?

A 3D nyomtatók rugalmassága végtelen lehetőségeket nyit meg az állatorvosok előtt. Bármit le lehet gyártani, ha azt 3D tömör fájlként hozzák létre. Ez azt jelenti, hogy a létrehozott geometriának vízállónak kell lennie. Ezek a sebészek és gyakorló orvosok 3D nyomtatást használnak a műtétre való jobb felkészülés érdekében. Protéziseket és eszközöket készítenek, hogy biztosítsák a műtét lehető leggyorsabb elvégzését. Az állatorvosok a CAT-szkenneléseket használhatják modelljük alapjául, így a legyártott darabok rendkívül pontosak. Az egyes betegeknél fennálló állapotok áttekintésével eszközöket és módszereket dolgozhatnak ki a műtét megtervezéséhez, miközben áttekintik a páciens tényleges állapotát. Nézzünk meg néhány konkrét példát arra, hogyan használják jelenleg az állatorvosok a 3D nyomtatást.

Sebészeti modellek

A 3D nyomtatás egyik legnépszerűbb alkalmazása az állatorvosok körében a 3D sebészeti modellek készítése. Lehetővé teszi a sebészek számára, hogy pontosan ábrázolják az állat testének különböző részeit, például a koponyát és a csontokat. Az ilyen modellek segítséget nyújtanak a sérülések és deformitások mérésében, valamint a műtét előtti morfológiai felmérések elvégzésében. Ráadásul a 3D-s modellek különösen hasznosak, ha el kell magyarázni a helyzetet egy kisállat gazdájának. A 3D nyomtatással készített modellek alapján az állatorvosok olyan implantátumokat készíthetnek, amelyek pontosan úgy illeszkednek, ahogy kell. Egy tényleges sebészeti beavatkozás előtt az állatorvosok gyakran egy pontosan renderelt 3D-s modellen hajtották végre a beavatkozást. A kutatók még nyomtatott modelleket is használnának új módszerek tesztelésére és új technikák kidolgozására összetett eljárásokhoz. A 3D nyomtatott modelleket az oktatásban is használják. Egyes egyetemek ilyen modelleket használnak a hallgatók csontrögzítés és sebészeti gyakorlatok oktatására. Összességében a 3D nyomtatás hasznos lehetőségeket kínál a tapasztalt állatorvosok és a diákok számára egyaránt.

A következő bejegyzésben folytatjuk a 3D nyomtatás állatorvosi alkalmazásainak sorát (protézis és ortopédia, műtét utáni maszkok, 3D nyomtatás előnyei állatorvosok számára.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap