A jelenlegi forgatókönyv szerint a 3D nyomtatás hasznos forradalmat jelent az orvostudomány különböző területein és rokon területeken. A 3D nyomtatási alkalmazások lehetőségeit a rugalmasság és a testreszabhatóság adja. Különböző sikeres alkalmazásai miatt ez a technológia az állatgyógyászatban is alkalmazható.

A 3D nyomtatás számítógéppel segített tervezési (CAD) adatokat használ, hogy rétegről rétegre hozzon létre egy fizikai modellt sokféle anyag felhasználásával. Hatékonyan készít egy 3D anatómiai modellt, amely tovább használható oktatási célokra, műtét előtti tervezésre és a tényleges műtét elvégzésére is. Az állatorvosi területen az ezzel a technológiával nyomtatott 3D-s modell lehetővé teszi a sebész számára, hogy álműtétet hajtson végre az állatokon végzett tényleges műtét előtt.

A 3D nyomtatás kiváló visszafejtési képességgel rendelkezik, amellyel az állat egy hiányzó részét, például egy csontot létrehozzák, kinyomtatják és beültetik. Ez a technológia tökéletesnek tűnik a műtét előtti értékelések elvégzésére az állatgyógyászatban is.

Ez a technológia jól használható bármilyen állatgyógyászati implantátum előállításához kisebb anyagveszteséggel, mivel ahogy már írtuk, rétegről rétegre adja hozzá az anyagokat. Hasznos lehet egy állat különböző protéziseinek gyártáshoz, amely pontosan illeszkedik, és hosszú élettartamúak maradnak.

A technológiai fejlődés segítségével az állatorvosok gyorsan beazonosítják az állatok sérüléseit számítógépes tomográfia (CT) vizsgálattal. Ezeket az adatokat különböző szoftverek segítségével 3D-s modellekké alakítják és nyomtatható fájlformátumba konvertálják.

Az állatgyógyászatban a 3D nyomtatás használatával megvalósíthatóvá válik az állat számára tökéletes csontozat létrehozása. Segít csökkenteni a műtéti időt és csökkenti az összetett törés kockázatát. Ennek a technológiának kiváló lehetőségei vannak egy színes modell készítésére, amely segít információt szolgáltatni az állatok vérereiről és egyéb szöveteiről.

A következő bejegyzésben folytatjuk a 3D nyomtatás állatgyógyászatban történő alkalmazásainak felsorolását.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap