A mai világban állatok milliói válnak rokkanttá traumák, törések és egyéb egészségügyi problémák miatt. A 3D nyomtatás igen hasznosnak tűnik az állatok életének javításában és kényelmének biztosítására. Például fém 3D nyomtatott ortopédiai lemezt gyártottak és használtak egy kutya műtétje során. Ezt a lemezt 3D lézeres szkennelési eljárással tervezték és fémnyomtatás technológiával nyomtatták. Az eredmény jó pontosságot mutat a hagyományos eljáráshoz képest.

Még egy esetet végeztek el egy 1 éves kutyával a pontosabb műtét érdekében. Ebben az esetben a kutyagerincről vett CT adatok alapján kinyomtatott pontos titán implantátumok segítségével rögzítették. Ezt az implantátumot tíz csavarlyukkal tervezték, és pontosan a kutya gerincébe illesztették be.

A megfelelő szkennelési technológia és a 3D nyomtatási technológia kombinációja lehetővé teszi az egyes állatok életnagyságú másolatának elkészítését. Az állatorvosi ortopédia területén a 3D nyomtatást elsősorban csontmodellek, komplex betegspecifikus implantátumok és műtéti útmutatók készítésére használják. A 3D nyomtatott állatorvosi modellek jelentős előnyökkel járnak a műtéti tervezésben összetett állcsont-helyreállító műtétek, száj-/maxillofacialis törések, valamint szögletes végtag- és koponyadeformitások kezelése során. Az állatorvosok kétdimenziós képadatokat használnak a műtéti tervezéshez, ami nem ad teljes körű információt a sérülésekről és a környező szövetekről. A tudományos fejlődés révén ez a kialakulóban lévő technológia az állatgyógyászatban összetett esetek kezelésére is alkalmazható.

Ez a technológia megfelelően alkalmazható hasonló körülmények között állatoknál, mint például törések, végtagdeformitások, térdkalács luxatio, humerus condylaris repedések és gerinctörések. A gyártás korlátlan geometriai szabadságának köszönhetően a 3D nyomtatás precízen illeszkedő állatorvosi implantátumokat hoz létre. Ez a technológia kiváló rugalmasságot biztosít bármilyen bonyolult tervezés kivitelezéséhez. Így az állatorvosi terület kutatásában és fejlesztésében is ígéretes eszköz a különféle összetett problémák és alkalmazások megoldására. Egy 3D nyomtatott fizikai modell segítségével az állatorvos ma már könnyen megértheti a csonthibák körülményeit. Ez a technológia növeli az állatok jólétét, és rugalmas megoldást kínál minimális mellékhatásokkal. Növeli az állatorvosi ellátás működésének sikerességét.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap