A 3D nyomtatást egyre több iparágba építik be, és ez alól a divat sem kivétel. A technológia új, kreatív lehetőségek és megoldások előtt nyílik meg, melyet sokféle módon lehet felhasználni az ékszerektől a jelmeztervezésig és így tovább. Egy másik terület, ahol a technológia felhasználása egyre növekszik, a 3D nyomtatás a lábbelikben.

Az additív gyártás a cipőiparban valóban fellendült az elmúlt néhány évben, mivel a cipők előállítása bonyolult termék, gyakran időigényes és kissé speciális terület. Főleg, ha testreszabott termékről van szó. Így a 3D nyomtatás tökéletes eszközzé válik a folyamat megkönnyítésére. Ez a prototípustól a késztermékig és a cipők részletezéséig mindenben megtalálható. Bár még mindig van mit tenni, hogy a 3D-s nyomtatott alkatrészek valóban beépüljenek a tömeggyártásba, az olyan vállalatok, mint az Adidas, máris nagy ugrást tettek a technológia előremozdítása terén a cipőgyártásban.

A lábbelik készítésének mestersége évszázadok óta létezik, és hosszú ideig mindezt kézzel csinálták. Az amerikai Lyman Blake 1856-ban feltalálta az első cipővarrógépet, amelyet 1864-ben tökéletesítettek. Ez a cipőgyártás fokozott ipari oldalához vezetett. A lábbelik 3D-s nyomtatása most a következő szintre kívánja emelni, egyre több tervező és gyártó keresi a lehetőségeket.

Mint sok más iparágban, a technológia a prototípus-készítés eszközeként indult. Silvia Fado, a vezérigazgató és a lábbeli vezető tervezője magyarázza; hogy a 3D-s nyomtatás a cipőiparban „főként prototípusok készítése, hogy megmutassák az ügyfeleknek a mennyiséget, mielőtt pénzt költenek a szerszámkészítésre, ami nagyon idő- és költséghatékony”. Lassan azonban más területeken is bevezetik.

Ahogy az új technikák és anyagok folyamatosan fejlődnek, új lehetőségek nyílnak meg. Maga Silvia is szeret ezzel játszani: „Szeretem a gyártáshoz is használni a technológiát. Mindig megfelelő anyagokat használjunk lábbelihez, próbáljunk ellenállást és erőt a prototípuskészítési folyamat során.” Nyilvánvaló, hogy segíthet a prototípusok elkészítésében, de a beállításban és testre szabásban is. Silvia Fado esetében pedig segít a limitált szériák gyártásában és az új formák megújításában.

Nem ő az egyetlen tervező, aki a prototípus-készítésen kívüli lehetőségeket vizsgálja. A következő bejegyzésben erről számolunk be: 3D nyomtatás a cipőiparban 2.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap