A spanyol fejlesztésű Xkelet ortézis egy újszerű innováció, amely a hagyományos gipszelési eljárásokat hivatott kiváltani. Az Xkelet által fejlesztett immobilizációs rendszer képes megoldani a jelenleg elterjedt gipszelési problémák 95 %- át. Ilyen problémák, hogy nyílt törés esetén vagy ha a bőrfelület nagyban sérült, akkor a gipsz alkalmazása nem ajánlott, vagy napi szinten cserélendő. A napi teendőkben is gátol a hagyományos rögzítés, itt elég a zuhanyzásra gondolni. A gipszek felhelyezéséért, cseréjéért folyamatosan a korházba kell járni, ami időigényes feladat. Valamint, ha a törött részt gipsz fedi akkor a fizioterápiát sem lehet elkezdeni addig, amíg azt el nem távolítják.

Ezen problémák kiküszöbölésére fejlesztették ki az Xkelet rögzítéseit, amelyek  100%-os méretpontossággal készülnek és biztosítják a törött csontok rögzítését, emellett pedig nem befolyásolják a beteg életstílusát, valamint a fizioterápia megkezdését sem akadályozzák.

A termék kialakításához az orvos egy Ipad segítségével 3D-s felvételt készít a páciens releváns testrészéről, például a kezéről. A képet néhány gombnyomással feltölti a felhőbe, ahol egy szoftver (XKast) megtervezi a két részből álló ortézist és legenerálja a 3D nyomtatáshoz szükséges kódot. Az ortézis biokompatibilis polimerből készül, melynek nyomtatása 30-90 percet vesz igénybe. Az ortézis két része o-gyűrűvel kerül rögzítésre, így szükség esetén könnyen leszedhető, illetve újból rögzíthető.

A jelenlegi állapot szerint az alkar, az egész kar, a kézfej, és a boka rögzítése megoldható az eljárással.

A termék felhasználási lehetőségei a következők:

  • Gipsz helyettesítése.
  • Tervezett sebészi közbeavatkozások.
  • Minden olyan izom-csontrendszeri sérülés, amely immobilizációt igényel, mint például: Tenosynovitis (például De Quervain-szindróma, ganglion, csatorna szindróma, Guyón, carpalis alagút szindróma, sugárzó alagút szindróma; csuklórándulás.
  • Azok a problémák, amelyeket jelenleg a gipsz kollaterális komplikációi miatt nem lehet rögzíteni, mostantól az Xkelet segítségével rögzíthetők.
  • Krónikus betegeknél.
  • Izombénulásban szenvedő betegeknél.
  • Védelmet igénylő hiányosságokkal rendelkező betegek.
  • Sport védőfelszerelés.
  • Védőfelszerelés az alkartörés miatt többszörösen műtött betegeknél.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap