Az újszerű COVID-19 járvány 2019 végén kitörésével a legtöbb ország komoly nehézségekkel szembesült a lakosság és az egészségügyi dolgozók védőeszköz-ellátása terén. A fertőzés-megelőzési módszerek alkalmazása nagy jelentőséggel bír az egészségügyi intézményekben a betegség további terjedésének megfékezése érdekében. Ezenkívül a COVID-19 terjedésének visszaszorítása érdekében a védelem nemcsak az egészségügyi dolgozókra korlátozódik, hanem minden közterületen dolgozó személy számára is elengedhetetlen, különösen azok számára, akik közvetlenül foglalkoznak és nyújtanak személyes szolgáltatásokat. Tekintettel a védőfelszerelések hiányára és fontosságára, a tervezők a világ minden tájáról különböző 3D-nyomtatott eszközöket javasoltak a vírus terjedésének megakadályozására és a globális igények kielégítésére.

A globális válaszlépés részeként az arcvédők voltak az egyik legnépszerűbb megelőzési megoldás a tervezők körében, amelyek fizikai akadályt képeznek a felhasználó arca és környezete között. Az arcvédők egyike azoknak a levegőben szállított óvintézkedéseknek, amelyeket a WHO a PPE részeként javasolt a COVID-19 és más hasonló fertőző betegségek átvitelének elkerülése érdekében. Számos 3D-nyomtató cég, köztük a Formlabs, a Prusa és a Stratasys, készít tervezési protokollokat arcvédők gyártásához és terveik online megosztásához.

A jelenlegi arcvédő-tervek többsége egy 3D-nyomtatott fejpántból áll, amely illeszkedik a felhasználó fejéhez, és azt tervezték, hogy rögzítse a szemellenzőt/elülső lemezt, amely bármilyen lézerrel vágható átlátszó műanyagból készülhet. Bár az arcvédők újrafelhasználhatók és tartósak, komoly aggályok merülnek fel minden használat utáni fertőtlenítésükkel kapcsolatban, és egyértelmű protokollok vannak a fertőtlenítésükhöz. Ezenkívül az arcvédők nem szüntetik meg a szem védelmének szükségességét (azaz a védőszemüveget), és a WHO továbbra is javasolja a szemüveg és az arcvédő egyidejű használatát. Ezért egyes tervezők nagyobb arcvédőket javasoltak, amelyek elegendő helyet biztosítanak a személyes védőszemüveg viseléséhez.

Ezenkívül a maszkok globális hiánya miatt a tervezők az igények kielégítésének alternatív módjaira összpontosítottak. Nagy erőfeszítéseket tettek a búvár- és légzőcső maszkok arcmaszkokká való átalakítására egy átalakítás segítségével. Ez az átalakítás egy szűrőt tarthat és csatlakoztathat a maszkhoz, amely kis méretű, és alacsony áron gyorsan 3D-nyomtatható. Ez azonban megköveteli, hogy a felhasználó hozzáférjen a maszkhoz és a szűrőpapírokhoz, hogy elférjenek a tartó belsejében. Az arcvédőkhöz hasonlóan ez a maszk is újrafelhasználható, és minden használat után fertőtleníteni kell. A mindennapi felszerelések, például a búvármaszkok egyéni védőfelszerelésre való utólagos felszerelése a COVID-19 világjárvány elleni küzdelem egyik módja, és a tervezők ilyen kreativitása a globális társadalom hasznára válhat.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap