Az SFI Advanced Materials and Bioengineering Research (AMBER; Dublin, Ír Köztársaság) és a Trinity College Dublin (Ír Köztársaság) Biomedical Engineering Centre for Biomedical Engineering kutatóközpontjának közös csapata új bionyomtatási platformot fejlesztett ki a csontregeneráció támogatására.

A csapat egy olyan biotinta kifejlesztésén dolgozik, amely képes támogatni a csontszövet és a vérerek létrehozását, optimalizált és ellenőrzött rendszert fejlesztett ki a növekedéshez és a csontregenerációhoz, és a technikát műtét előtti vizsgálatok során tesztelte.

A regeneratív gyógyászat fejlődésével továbbra is kihívást jelent a specifikus utasítások lokalizálása és ellenőrzött adagolása, amelyek a sejtek növekedését segítik elő a sérülések és betegségek helyén lévő összetett területeken. Ezért a csoport lehetőséget adott egy speciális és ellenőrzött adagolási mechanizmus kifejlesztésére a terápiás eredmények maximalizálása érdekében.

A csapat a növekedési faktorok ellenőrzött adagolására összpontosítva sikeresen kifejlesztett egy funkcionalizált biotintával működő bionyomtatási technikát a növekedési faktorok mintáinak 3D nyomtatására – olvasható a Science Advances című szaklapban.

“Ez a tanulmány bemutatja a növekedési faktorok nyomtatásában rejlő lehetőségeket, mint a szigorúan ellenőrzött szövetregenerációra irányuló, pontszerű terápiát. Ez a megközelítés számos, a sejtalapú terápiákkal kapcsolatos kihívást áthidal, mivel a szervezetnek a regenerációhoz szükséges jelzéseket adja meg, ahelyett, hogy pótlószövetet ültetnénk be, vagy a regeneráció támogatására túlzott mennyiségű növekedési faktorral árasztanánk el a szervezetet” – magyarázta Fiona Freeman, a Trinity College Dublin és a Harvard Medical School (MA, USA) Biomedical Engineering Centre for Biomedical Engineering Marie Curie ösztöndíjasa.

“Kimutattuk a potenciális klinikai hasznosságot a nagy csontdefektusok regenerációjában vagy bármely 3D-nyomtatott konstrukció fokozott érrendszeri ellátottságában. A koncepciót igazoló vizsgálataink megállapították, hogy ezek a növekedési faktorral töltött biotinták képesek csontregenerációt és érképződést indukálni. A növekedési faktorok ilyen pontos lokalizációjának előnye mind időben, mind térben az, hogy szigorúan ellenőrzött új szövetképzést tesz lehetővé, ezáltal csökkentve a mellékes, nem kívánatos hatásokat” – zárta Daniel Kelly, az AMBER kutatója és a Trinity Centre for Biomedical Engineering (Trinity College Dublin) szövetsebészeti tanszékének vezetője.

A csoport következő lépései között szerepel e technika alkalmazásának vizsgálata további szövettípusok esetében, a Kelly által vezetett jelenlegi porcregenerációs projektekbe integrálva.

Forrás

Share via
Copy link
Powered by Social Snap