Dr. Csókay először 2017-ben ismerkedett meg az ikrekkel, amikor Dakhában részt vett egy idegsebészeti misszióban, amelyet a Védtelen Emberek Alapítványa szervezett. Az összekapcsolt ikerpárok, Rabeya és Rukaya jól ismertek voltak az idegsebészeti világban az elválasztásukhoz szükséges összetettség és műtéti erőfeszítések miatt. Sajnos az elváláshoz kapcsolódó életveszélyes kockázatok miatt senki nem próbálta meg az eljárást, amíg Dr. Csókay, Dr. Pataki Gergely és sebészi csoportja nem vállalta ezt a kihívást.

Amikor elvégezte az ikrek MR-vizsgálatának kezdeti vizsgálatát, Dr. Csókay maga is azt hitte, hogy a nagyon bonyolult, közös vénás hálózat miatt lehetetlen őket műtéti úton elválasztani.

Csókay doktor elmondása szerint olyan innovatív megoldással állt elő, amelyet még soha nem használtak a fejtetővel összenőtt kettős ikrek számára. Ez a megosztott vénák több szakaszból álló elválasztása volt endovaszkuláris műtéttel. A 14 órás, háromlépcsős endovaszkuláris eljárás és a közös vénás hálózatuk sikeres elválasztása megnyitotta az agyuk és a koponyájuk elválasztásának lehetőségét. Folyamatos gyakorlás folyt friss holttesteken (300-szor) és az ikerfejek 3D-s modelljein (Czeibert Kálmán által készített), az MRI-traktográfia (Dr. Valálik István tervezése) tanulmányozása mellett.

Az utolsó műveletre Dakhában, 2019 augusztusában került sor. Dr. Csókay és csapata 33 önkéntes orvost és ápolót gyűjtött össze, akik részt vettek a műveletben. Dr. Csókay úgy véli, hogy hitének és imáinak erejéből, valamint több ezer ember támogatásából tudta véghezvinni ezt a huszonhat hosszú órás műveletet. Különösen az utolsó órákban érezték őket és volt szükségük rájuk, amikor a teljes kimerültség közelében voltam” – mondta Dr. Csókay.

A műtét során súlyos vérveszteség és életveszélyes hipotenzió is előfordult. Számos intenzív osztályon dolgozó szakember (Dr. Csapody Marcell, Ezer Erzsébet, Szenohradszky Katalin vezetésével) kiváló munkát végzett a további szövődmények megelőzése érdekében.

Rabeya jól teljesít, tud járni, beszélni, és teljes gyógyulásának esélye nagyon magas. Másrészt Rukaya, aki súlyos koponyaűri vérzést szenvedett, eszméleténél van, és képes mozgatni a karját és a lábát, de nem tud járni. Sokkal lassabban nyeri vissza szellemi képességeit. Rukaya fiatal kora miatt Csókay doktor optimista abban, hogy a neuroplasztika elősegíti gyógyulását.

Az ikrek koponyájának 3D nyomtatott anatómiai modellje

Share via
Copy link
Powered by Social Snap