Az antibiotikum-rezisztens baktériumok által okozott sebfertőzések egyre gyakoribbá válása a modern orvostudomány előtt álló sürgető kihívás. E probléma megoldása érdekében antimikrobiális fémek, például cink, réz és ezüst célszerű felhasználásával egy FDA által jóváhagyott polimerbe (polikaprolakton – PCL) építettek be 3D nyomtatáshoz használható szálakat. Ezek a fémek széles spektrumú antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, ráadásul a réz és a cink fokozhatja a sebgyógyulási folyamatot.

A 3D szkennelést az orr és a fül 3D modelljeinek elkészítéséhez használták, hogy lehetőséget biztosítsanak a sebkötszer alakjának és méretének egyénre szabására. Forró olvadék extrudálással állították elő a PCL és a különböző fémek oldatainak vákuumszárításával nyert pelleteket, hogy fémhomogén töltetű szálakat állítsanak elő. A különböző fémkoncentrációkat tartalmazó szálakkal különböző alakú sebkötözőket állítottak elő. A fémek kioldódását a kötésekből induktív csatolású plazma atomemissziós spektroszkópiával határozták meg. Az összes különböző fémkötés gyors (24 óráig tartó), majd lassú (72 óráig tartó) felszabadulást mutat. A sebkötszerek antibakteriális hatékonyságát termikus aktivitásmérő rendszerrel vizsgálták, és kiderült, hogy az ezüst és a réz sebkötszerek rendelkeznek a leghatásosabb baktériumölő tulajdonságokkal.

Az eredmények egyértelműen bizonyítják a forró olvadék extrúzió hasznosságát, mint új módszert az antimikrobiális Ag, Cu és Zn polikaprolaktám szálakba történő beépítésére. A 3D nyomtatott kötszerek egyértelmű előnyt jelentenek a hagyományos lapos kötszerekkel szemben, mivel anatómiailag alkalmazkodnak. Az Ag-PCL és Cu-PCL kötések mutatták a legjobb baktériumölő tulajdonságokat a S. aureus ellen, amely egy gyakori bőrfertőzést okozó baktérium. Ez a tanulmány tehát egy egyszerű módszert mutat be a testre szabható sebkötszerek előállítására, amelyek alakjuk, méretük és antimikrobiális hatóanyagaik tekintetében az egyes betegekhez igazíthatók.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap