A subperiostealis implantátumok hosszú évek óta léteznek, és régebben használták is őket a protetikában, amíg meg nem jelentek Per-Ingvar Brånemark által fejlesztett endooszteális implantátumok, amik hatására háttérbe szorultak, pedig az osszeointegrációjuk bizonyított volt.

Azonban az endooszteális implantátumok behelyezéséhez nagy csontmennyiségre van szükség, amely különösen az idős betegeknél nem mindig áll rendelkezésre. Az ő esetükben van lehetőség a subperiostealis implantátumok alkalmazására, ugyanis olyan technológiai vívmányokkal, mint a 3D nyomtatás, CBCT és a digitális tervezés ezek alkalmazása újra előtérbe vonult. Különösen a DMLS (Direct Metal Laser Sintering) technológia teszi lehetővé ezen implantátumok régi koncepciójának áttekintését.

Surovas bemutatta a titánötvözetből készült, egyedi gyártású subperiostealis implantátum tervezésének és gyártásának megvalósíthatóságát és gazdasági fenntarthatóságát a DMLS-en keresztül, amely tökéletesen alkalmazkodni tud a 3D-nyomtatott csontmodellhez. A testre szabott implantátumok tervezésének és gyártásának lépései a számítógépes tomográfia (CT) szkennelés, a CT adatfeldolgozás, a 3D virtuális modell létrehozása, az egyedi implantátum modellezési technikája és az adatállomány előkészítése a 3D nyomtatáshoz. Az egyedi gyártású subperiostealis implantátumot ezután Ti6Al4V-ből (5. típusú titánötvözet) gyártják DMLS alkalmazásával. A csontképződés serkentésére képes porózus felület biztosításának lehetősége a DMLS-sel történő subperiostealis implantátumok gyártásának egyik lehetséges előnye, és jelentős különbség a hagyományos subperiostealis implantátumokhoz képest, amelyek összeolvadtak és ezért sima felületűek voltak.

Jelen tanulmányunkban a teljes gyártási folyamat (az intraorális átvilágítástól és a CBCT-től a műtétig) körülbelül 2-3 hétig tartott. A műtét átlagos időtartama 44,3 perc volt. Nevezetesen ezt az eredményt befolyásolta a két fent említett eset, amelyekben az alkalmazkodás nem volt kielégítő (ezek az esetek 85, illetve 67 percet igényeltek, az érzéstelenítéstől a varratokig).

Az összes behelyezett implantátum1 évvel a műtét után a helyén maradt. Az azonnali műtét utáni szövődmények előfordulási gyakorisága alacsony volt (10%), kismértékűek voltak, és néhány nap alatt fájdalomcsillapító és antibiotikus terápiákkal oldódtak meg. A szövődmények alacsony előfordulása annak az egyenes következménye volt, hogy az egyedi gyártású implantátumokat tökéletesen illesztették a beteg maradék anatómiájába, a műtéti eljárásokat egyszerűsítették és felgyorsították, kényelmesebb eredményt kiváltva.

Teljesen digitális technikánk fő előnyei, összehasonlítva a múltban a subperiostealis implantátumok gyártásához használt hagyományos analóg technikával, az implantátumok pontosságán alapulnak. Ez jelentősen megnöveli az implantátum szerkezete és az alatta lévő csont közötti megfelelést, megszünteti a műtét szükségességét a csont fizikai benyomásának megragadására, csökkenti a nem illeszkedő problémákat és egyenletesebben osztja el a terhelést.

Egy DMLS technológiával gyártott implantátum, 3D SLA technológiával nyomtatott állkapocsban. Az adaptáció tökéletesnek tűnik. (A) Bukkális nézet, (B) okklúziós nézet.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap