A 2020. február 13-i műhelymunka egyik előadója Dr. Marek Schnitzer, a szlovák partner Kosice Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Kar, Biomérnöki és Mérési Tanszékének képviselője volt.

A tanszék, Dr. Radovan Hudák vezetésével, közel 10 éve foglalkozik a 3D nyomtatás egészségügyi alkalmazási lehetőségeinek kutatásával, valamint alkalmazásával.

Ezen időszak alatt jelentős gyakorlatot és tapasztalatot szereztek a 3D nyomtatás egészségügyi alkalmazása terén, különösen pedig a maxillofaciális implantátumok tervezése, gyártása terén.

A műhelytalálkozón eddigi munkáikból néhány rendkívül érdekes esetet mutatott be. Köztük egy olyat is, ami néhány évvel ezelőtt bejárta a világsajtót is, sőt azóta is többször került a témával foglalkozó cikkek, írások egyik kedvelt példájává.

Ebben az esetben egy férfi arccsontja jelentős mértékben roncsolódott. A rekonstrukciós műtéthez ők tervezték meg, valamint gyártották le az implantátumot. Az implantátum, mely az arccsont 85,84%-át fedte le 3D nyomtatással, TiAl6V4 ötvözetből készült.

Az implantátum megfelelőségét és a műtés sikerességét jól illusztrálja, hogy a beteg felépült és azóta is probléma mentesen él.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap