MIRE JÓ A 3D PROTOTÍPUS?

A műanyag- és fémalkatrészek tervezése, gyártása rendkívül költséges folyamat. A tervek kivitelezése, a próbaöntése és összepróbálása során rengeteg iteráció rabolhatja az erőforrásokat, hiszen egy ilyen ciklus több hetet, hónapot is igénybe vehet. Ezen időszak extrém lerövidítésében nyújt segítséget a 3D tervezés és 3D nyomtatás segítségével történő 3D prototípus előállítása, ami a termék és az alkatrészek komplexitásától függően akár 1-2 hét alatt is lehetővé teszi a tervezett termék első összepróbálását.

A 3D nyomtatott prototípusok tökéletesek funkcionális tesztekre, béta eszközök felhasználói tesztelésére, design iterációk támogatására, gyártást megelőző tervezési ciklusokhoz, és természetesen minden más felhasználási területhez, ahol a termékre fizikai valójában szükség lehet.

MI KELL AHHOZ, HOGY LEHESSEN 3D PROTOTÍPUSOM?

A legfontosabb, hogy legyen egy teljes körű termék koncepció a fejedben. Fontos a funkcionalitás, a kiegészítő alkatrészek, befoglalt elektronika vagy mechanika, és minden információ ami releváns lehet a prototípus elkészítése során. Természetesen a legelőnyösebb, ha rendelkezel kész elektronikával vagy mechanikával, vagy akár egy kezdetleges burkolattervvel, amelyek méretezését felhasználva gyorsabban, kevesebb lépésből elkészíthető a kívánt prototípus. A tervezés folyamata 1 héttől akár 4-6 hétig is terjedhet, a rendelkezésre álló információk részletességétől és a termék bonyolultságától függően.

HOGY LEHET 3D MODELLEM?

A 3D modellhez elsősorban a szükséges méretekre van szükség. Ha ezeket egyeztettük, akkor a formavilágról kell döntened, ez történhet velünk, vagy külső terméktervezővel is. Ezek után CAD-ben előállítódik az első modell, majd a visszajelzéseid alapján ezt olyanra alakítjuk, ami tökéletesen megfelel az elképzeléseidnek. Ha velünk dolgozol, ezeket a modelleket később felhasználhatod prototípus vagy kis szériás gyártáshoz akár nálunk, akár külső partnerként, mi a tervezésnél figyelembe vesszük az ehhez szükséges szempontokat is. A 3D modelledet egyébként megkapod, és később bármikor felhasználhatod, semmit nem tartunk magunknál!

MILYEN PONTOSSÁGGAL ELŐÁLLÍTHATÓ A PROTOTÍPUS?

Igénytől függően több technológia is választható a 3D nyomtatás során. Ha Rapid Prototyping folyamatról, vagy terhelt eszközről van szó, a szálas SLA technológia előnyös lehet a nagyobb munkabírású, olcsóbban előállítható, azonban pontatlanabb (100-300 mikron X,Y,Z tengelyen) technológiájával. Ha kevés, de minél pontosabb példányra van szükséged, akkor a sokkal pontosabb (20-100 mikronnal dolgozó) FormLabs SLS technológiai a megfelelő választás, ezt használjuk például a prototípus- és kis szériákhoz ideális vákuum öntészethez használt szerszámok előállításához is.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap