MEGHÍVÓ

3D TERVEZŐ SZOFTVEREK ÁTTEKINTÉSE, ÉRTÉKELÉSE

EFOP-5.2.2-17-2017-00014 Transznacionális Együttműködési Projekt

2020. július 15. – Győr

MŰHELYMUNKA

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00014 transznacionális együttműködési projekt keretében a Szent István Közhasznú Alapítvány „3D tervező szoftverek áttekintése, értékelése” címmel műhelymunkát tart.

A rendezvény célja a 3D nyomtatás terén alkalmazott tervező szoftverek áttekintése, alkalmazása során szerzett tapasztalatok megvitatása, értékelése.

A rendezvény során különös hangsúlyt helyezünk az egészségügyben alkalmazott szoftverekre.

A rendezvényen együttműködő partnerünk, a 3D nyomtatók, alapanyagok, szoftverek értékesítésével foglalkozó Nutechnologies szakértői adnak áttekintést az eddigi tapasztalatokról, valamint a fejlesztési irányokról.

A rendezvényre tisztelettel várjuk mindazon humán szolgáltatással foglalkozó cégek, szervezetek képviselőit, akik érdeklődnek a 3D nyomtatás egészségügyi alkalmazásának lehetőségei, feltételei, eddig elért eredményei iránt.

RENDEZVÉNY IDŐPONTJA ÉS HELYSZÍNE

  • Időpont: 2020. július 15.
  • Helyszín: Dent-Art-Technik Kft. – Győr, Csokonai u. 10.

Kérjük, hogy részvételi szándékát az iroda@matesz.org e-mail címen vagy a +36 20 9157 528-as telefonszámon jelezze!

 

KAPCSOLAT

Dr. Pásztor Zsolt

EFOP-5.2.2. projekt szakmai vezető

Mobil: +36 20 9157528

E-mail: pasztor.zsolt@premet.hu

 

SZAKMAI TÁMOGATÓK

NEMZETKÖZI PARTNEREK

BESZÁMOLÓ

A műhelymunkára Győrben került sor, melynek házigazdája, a projekt megvalósítását szakmailag is támogató szervezet, a Mediklaszter egyik tagja volt. A rendezvényen a kedvezményezett Szent István Közhasznú Alapítvány, a román partner képviselői, valamint érdeklődő szervezetek (elsősorban a Mediklaszter és a MATESZ), cégek képviselői vettek részt (a jelenléti ív szerint).

A rendezvény célja a 3D nyomtatás terén alkalmazott tervező szoftverek áttekintése, alkalmazása során szerzett tapasztalatok megvitatása, értékelése.

A 3D nyomtatás az egészségügyben számos területen belül alkalmazható, azonban legnagyobb jelentőséggel – jelenleg – az alábbiak bírnak: orvosi eszközök gyártása, ezen belül is az egyedi implantátumok és fogművek.

Ezek gyártásának elengedhetetlen feltétele a termékek megtervezése, mely digitális szoftverek alkalmazásával lehetséges. A 3D nyomtatás fejlődése jelentős fejlődést generált a tervező szoftverek terén is. Már jelenleg is számos szoftver található a piacon, melyek mind árban, mind pedig tudásban jelentősen eltérnek egymástól.

Tovább komplikálja a helyzetet, hogy – a tervezett és gyártott termék alkalmazásától függően – a tervező szoftvereknek is szigorú előírásoknak kell eleget tenniük.

A rendezvényen román külföldi partnerünk, a szoftverek értékesítésével is foglalkozó Nutechnologies szakértői adnak áttekintést az eddigi tapasztalatokról, valamint a fejlesztési irányokról.

A műhelymunka keretében a résztvevők megosztották egymással a tervező szoftverek, azon belül is különösen az egészségügyben alkalmazott szoftverekkel, megoldásokkal kapcsolatosan szerzett eddigi tapasztalataikat. A beszélgetés egyik központi témája a meglévő eszközökkel (pl. CT, MRI, szkenner) készített felvételek feldolgozása, átalakítása volt.

A résztvevők kiemelt hangsúlyt fektettek a jogszabályi elvárások értelmezésére, alkalmazhatóságára.
A rendezvényen néhány jó gyakorlat is bemutatásra került.

A műhelymunkán elhangzottak alapján megállapítható, hogy az elkövetkező években várhatóan tovább növekszik a 3D nyomtatás egészségügy területén tapasztalható térhódítása, az egészségügy ilyen téren történő digitalizációja.

A műhelymunka egyben lehetőséget adott a nemzetközi kapcsolatok építésére, elmélyítésére is.