Az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium (ORNL, USA) kutatói egy AI (mesterséges intelligencia) alapú programot fejlesztettek ki a porágyas 3D nyomtatók által 3D-ben kinyomtatott objektumok minőségének valós idejű monitorozására. A „Peregrine” névre hallgató program fejlesztői csapata azt állítja, hogy a szoftver úgy támogatja a fejlett gyártást, hogy egy „digitális szálat” monitoroz, amely az adatok gyűjtését és elemzését végzi.

Ezen információk rögzítése által a szoftver minden részhez digitális „klónt” hoz létre, amely rengeteg adatot biztosít az alapanyagtól kezdve a valós komponensig. A csapat egy olyan „jövőbeli gyáron” dolgozik, ahol a 3D CAD és önjavító 3D nyomtatók egy közös kommunikációs hálózatra vannak kötve, így csökkentve a gyártási időt, költséget és az energiát a hagyományos gyártáshoz képest.

A Peregrine szoftver egy új konvolúciós neurális hálózaton (CNN) alapul, amely algoritmust használ a 3D nyomtatókra szerelt kamerákkal rögzített képek feldolgozására, figyelembe véve az élek, vonalak, sarkok és textúrák összetételét a képek pixelértékei alapján. A csapat reméli, hogy a porágyas 3D nyomtatókra optimalizálással a szoftver képes lesz csökkenteni a por vagy kötőanyag egyenetlen eloszlásával járó hibákat, a mellé szóródást, a nem megfelelő hőmérsékletet a rétegek felületén. Ezek sokszor nagyon gyorsan megtörténnek és a hagyományos technikákkal nem lehet észlelni őket.

Az Oak Ridge Nemzeti Laboratóriumban eddig hét porágyas nyomtatón sikeresen tesztelték, a csapat reménykedik a Peregrine szoftver jövőbeli alkalmazásában. „ Ha minden olyan pixelről 3D-s térképed van, ahol a hálózat anomáliát talál és tudja is, hogy mi a probléma, az egy teljesen új világot nyit a nyomtatási folyamat megértéséhez. – mondják a fejlesztők.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap