Az additív gyártást a funkcionális alkatrészek széles skálájának előállítására használják. Az Additív Manufacturing egyik legsikeresebb nagyszabású megvalósítása a fém 3D nyomtatott fogászati ​​alkatrészek. Ez a betegspecifikus hidak, koronák és részleges fogsorok, melyek biokompatibilis kobaltkrómporral vannak nyomtatva. A közvetlen fémlézeres szinterezés (DMLS) a fogászati ​​alkalmazások fő választási technológiája. A 3D Systems, az EOS Concept Laser, a Renishaw, az SLM Solutions & Realizer fém 3D nyomtatókat árul, amelyeket kifejezetten a fogászati ​​ipar számára fejlesztettek ki. Évente 10 000 000 fém 3D nyomtatott fogászati ​​alkatrész készül.

Miért működik a fém 3D nyomtatás a fogászatban?

A fém 3D nyomtatás jól illeszkedik a fogászathoz, mert:

  • minden beteg más és más, és minden megoldást az adott pácienshez kell igazítani, hogy a legjobb illeszkedést és kényelmet biztosítsa;
  • a fogászati ​​cikkek kicsik és összetettek, és szorosan illeszkednek a 3D nyomtatógépek kis felépítésű borítékához;
  • a fogászati ​​cikkek kis méretük ellenére magas értéket képviselnek;
  • a fém 3D nyomtatás a fogászatban működik, mert jelentősen csökkentheti a gyártási folyamat hosszát és összetettségét.

A 3D nyomtatás és a digitalizálás drasztikusan csökkentheti a koronagyártás idejét és lépéseinek számát. A digitálisabb folyamatra való átállással és a 3D nyomtatás használatával most már lehetőség nyílik a két-három hetes gyártási idősávról két-három naposra váltani.

De mi a helyzet a munka pontosságával vagy minőségével? A gyártási idő csökkentésével rontjuk a minőséget? Nos, egy nemrégiben a The Journal of Advanced Prosthodontics folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy „a fém 3D-nyomtatási folyamatainak méretpontossága, felületi érdessége és ismételhetősége az ilyen protézisek előírt klinikai irányelvein belül van”.

Az új 3D nyomtatási technológia és módszerek elfogadásának talán legfontosabb oka azonban az, hogy egyszerűen olcsóbbak. A Fresdental vezérigazgatója, Perez Carrio kijelentette: „A hagyományos, kézi gyártáson alapuló fogászati ​​laboratóriumokhoz képest a digitális gyártás rendkívül költséghatékony, és óriási előnyöket kínál a minőség tekintetében. Egy átlagos műfogsor előállítási költsége körülbelül 20 euró. A LaserCusing segítségével valamivel 10 euró alá csökken. Alapvetően legalább az ár feléről beszélünk.”

A fém 3D nyomtatás izgalmas értékajánlatot kínál fogorvosok és páciensek számára; rövid gyártási idők, alacsony költségek és kiváló minőség. Ezért arra számítunk, hogy a fém 3D nyomtatás megzavarja a hagyományos fém fogimplantátum-gyártást. Azonban az egyik tényező, amely korlátozhatja ezt a jövőbeli növekedést, a kerámia fogászati implantátumok iránti növekvő kereslet. A kerámia implantátumok, amelyek olyan anyagokat használnak, mint a cirkónium, bizonyos szempontból esztétikusabbak. Gyakran nem olyan erősek, mint a fém alternatíva, de egyes fogorvosok az esztétikai előnyöket fontosabbnak tartják, mint a funkcionális szempontokat. Jelenleg kerámia fogpótlást csak CNC eljárással lehet készíteni.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap