Mostanában észrevehető, hogy egyre gyakrabban használunk olyan “toldalékszavakat”, mint a mesterséges intelligencia (AI), a Blokklánc vagy az Ipar 4.0. Önmagukban ezek a technológiák óriási hatással lehetnek és vannak is a mai gazdaságra és a meglévő termelési rendszerekre. De mi van azzal a ténnyel, hogy ezeket az új – gyakran bomlasztónak minősített – technológiákat kombinálni lehetne? Akkor lesznek teljesen új, korábban elképzelhetetlen lehetőségek?

Minket mindenekelőtt természetesen ezeknek a technológiáknak az additív gyártással való kombinációja érdekel. Ebben a cikkben a mesterséges intelligencia és a 3D nyomtatás közötti kapcsolatot kutatjuk. A cél az, hogy megértsük, milyen lehetőségek rejlenek e két technológia kombinálásakor, milyen előnyök származhatnak belőle? Milyen korlátok maradhatnak?

Először is nézzük meg a mesterséges intelligencia kifejezést. Dr. Thomas Wilde, aki főként vállalkozóként és befektetőként tevékenykedik, különösen a mesterséges intelligencia szoftvermegoldások terén, így definiálta: „Az AI mint tudományág kezdetben magában foglalja mindazokat a folyamatokat, amelyek segítik a gépeket, hogy emberként érzékeljenek, gondolkodjanak és cselekedjenek. Ennek eredményeként a nyelvi folyamatok igen széles skálájával, a képfeldolgozással, de a motoros készségek és a robotika területén is folyamatokkal foglalkozunk. Mindennapi életünkben elsősorban a médiában és az elektronikában található meg – okostelefonok például képes felismerni az arcunkat…

A mesterséges intelligencia és a 3D nyomtatás kombinálása

A mesterséges intelligenciát gyakran olyan kifejezésekkel kapcsolják össze, mint a gépi tanulás, a neurális hálózatok, az automatizálás vagy a mesterséges látás. Itt az az elképzelés, hogy egy gép önmagában, emberi beavatkozás nélkül, adatok és múltbeli tapasztalatok alapján képes megoldani egy adott problémát. Ez különösen érdekes 3D nyomtatási technológiákkal kombinálva, mivel növelheti a 3D nyomtató teljesítményét a hibakockázat csökkentésével és az automatizált gyártás megkönnyítésével. Valójában egyre több startup és kutatási projekt integrálja az AI-t egy 3D nyomtatási termékbe vagy szolgáltatásba.

A mesterséges intelligencia egyértelműen beépíthető a 3D nyomtatógyárba, és megváltoztathatja a gyártás jövőjét.
Az AI Build egy londoni székhelyű vállalat, amely automatizált mesterséges intelligencia-alapú 3D nyomtatási technológiát fejlesztett ki intelligens extruderrel a problémák észlelésére. Autonómiai döntéseket is hozhat. Ez egy nagyszabású 3D nyomtatási platform ipari robotokat és gépi tanulási szoftvereket használva.

Az autonóm 3D nyomtatógyárak lehetősége már valósággá vált, és ez időtakarékos forradalom lesz. Természetesen a vállalatok idejét és erőforrásait más feladatokra is fordíthatják. A robot- és automata fegyverek használata, önálló döntéshozatal és életképes alkatrészek problémamentes nyomtatása igazi forradalom.

Az AI és a 3D nyomtatás nagyszerű jövő előtt áll együtt. A 3D nyomtatás technológiája is fejleszthető, és elmondhatjuk, hogy a 3D nyomtatógyárak jövője igazán ígéretes. A nyomtatási folyamatok hatékonyabbak és kevesebb időt vesznek igénybe, és jelentősen csökkentik a problémákat.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap