Les Kalman (Ontario, Kanada) a 3D nyomtatás előnyeiről és jelenlegi korlátairól beszélt a fogászatban, és hogy a technológia mit tartogat a jövőre nézve.

Les Kalman a 3D nyomtatást tanításra, kutatásra és szolgáltatásra is használja. Tanít végzős fogorvos hallgatókat, száj és arc-állkapocs sebészeket a 3D nyomtatás lehetőségeiről a beteg kezelésben. Órát is ad az egyetemen a negyedéveseknek a 3D nyomtatás fogászatban betöltött szerepéről. Mint orvosi eszközkutató, minden digitális munkafolyamathoz 3D nyomtatással állítja elő a prototípust. Jelenlegi kutatási projektünk a titán 3D nyomtatására és egy új fogászati ​​implantátum támasztékának későbbi tesztelésére irányul.

A 3D nyomtatás vagy más néven additív gyártás ellentétes a jelenlegi fogászati módszerrel, a marással, és egyedülálló, karcsúbb megközelítést kínál, nagyobb hatékonysággal és pontossággal. Minden új technológia megjelenésekor ott van a készségek elsajátításának/tanulásának görbéje, amelyen mindenkinek keresztül kell esnie. Például, a digitális megjelenítéshez szkennelésre volt szükség, a 3D nyomtatáshoz pedig hozzáértés és türelem szükséges. Les különösen a problémamegoldás és a munkafolyamat-fejlesztés miatt látott hatalmas potenciált a technológiában.

3D nyomtatás szabályzási nehézségeiről úgy nyilatkozott, hogy a 3D nyomtatásra szigorú és folyamatosan változó szabályzások vonatkoznak. És mint bejegyzett fogorvos, folyamatosan követnie kell az engedélyező testület által megszabott követelményeket. Rendkívül fontos kommunikálni a szabályozó szervekkel annak biztosítása érdekében, hogy az anyagokat jóváhagyják a betegek kezelésére. Ezen kívül a 3D nyomtatási laboroknak hatósági engedéllyel kell rendelkezniük, ha az eszközöket betegek kezelésére használják. Azt javasolja, hogy a fogorvosok ismerjék meg az irányelveket és ajánlásokat, és aggályaikkal és kérdéseikkel pedig forduljanak szabályozó szerveikhez.

Kalman szerint a legnagyobb korlátozó tényezők a nyomtatási sebesség és a technológia változási üteme. Hiszen, míg a digitális munkafolyamatok alig változtak, a 3D nyomtatók gyorsan fejlődnek. Fontos kiismerni őket, hogyan működnek, és fellépnek-e olyanok, mint torzítás vagy egyéb pontatlanságok. A nyomtatási alapanyagok is rohamosan fejlődnek, és ezek vizsgálata a kutatók/klinikusok feladata. A kutatásukban hátráltatta őket az additív gyártás extrém vékony szállal történő megvalósítása. Ezért hibrid gyártási platformra váltottak, ami ötvözi az additív és szubtraktív megoldást.

A jövőre nézve Kalman azt fogalmazta meg, hogy ahogyan egyre több adatot dolgozunk fel és értünk meg a 3D nyomtatókkal kapcsolatban, valamint a nyomtatási anyagokat is jobban megismerjük, ennek szignifikáns hatása lehet a fogászatra. Egy jelentős váltás lesz a hagyományos marásról a teljesen digitális munkafolyamattal dolgozó additív gyártásra. A 3D nyomtatást vagy kiszervezik külső telephelyekre, vagy házon belül oldják meg kisebb nyomtatási egységekkel. Azt jósolja, hogy a 3D nyomtatás a hatása a fogászatra olyan lesz, mint a digitális fényképezőgépek hatása a fényképezésre. A klinikusoknak viszont meg kell érteniük a digitális munkafolyamatokhoz és az utómunkálatokhoz szükséges időt, és mérlegelniük kell, hogy ez az időmennyiség megfelelő-e.

Úgy hiszi mindannyian egyet tudunk érteni abban, hogy a 3D-nyomtatás a fogszabályozást vagy az átlátszó alignereket (mélyhúzott sínnel rendelkező láthatatlan fogszabályozó) érinti leginkább. A teljes gyakorlati modell megváltozott. A 3D nyomtatás jelentősen befolyásolja/fogja befolyásolni a fogpótlást (a hiányzó fogak pótlásának művészetét és tudományát), az implantátum fogászatát, valamint a száj- és szájsebészeti műtétet a betegnyilvántartások, műtéti útmutatók, műfogsorok, csontrekonstrukciók és kerámia állványok elkészítésén keresztül. Kutatóként a valódi hatás a betegeken lesz, mivel a 3D nyomtatás képes a betegre szabott egyedi eszközök biztosítására.

„Bár a feltörekvő és fejlődő technológiák talán futurisztikusnak tűnhetnek, a klinikusoknak ismerniük kell ezeket a technológiákat, meg kell érteniük őket, és végül meg kell fontolniuk azok alkalmazását, különösen, ha ez javíthatja a betegek klinikai eredményét. Mielőtt a technológiára támaszkodna, győződjön meg arról, hogy ez a betegek számára a legmagasabb minőségű kezelést biztosítja. Ne vásárolja meg a berendezést, majd „csalogassa” be a betegeit egy olyan kezelési tervbe, amely a megvásárolt technológiát használja. Végül, vegye figyelembe, hogy a 3D nyomtatás műanyagokat, fémeket és kerámiákat nyomtat”- tette hozzá Kalman.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap