A 3D nyomtatás egy új perspektívát nyitott a titán pótlások előállítása, valamint szélesebb körben történő alkalmazása terén is.

A technológia alkalmazása az öntéshez képest jobb minőséget (pl. jobb mechanikai tulajdonságok), a maráshoz képest alacsonyabb árat, és mindkettőhöz képest nagyobb modellhűséget eredményez. A 3D nyomtatás előnye a marással szemben különösen az egyedi szubperioszteális implantátumok és traumás lemezek esetén jelentkezik, mivel a nyomtatással olyan formák is készíthetők, melyek marással egyáltalán nem. Tulajdonképpen a nyomtatásnak nincsenek formai határai, bármilyen alakzat elkészíthető vele.

A 3D nyomtatás szintén alkalmazható az implantációs vázak készítése során is. A közelmúltban kidolgozott, a 3D nyomtatást és marást kombináló eljárások (pl. sint&mill) révén már az implantációs munkák illeszkedő felületei is megfelelő minőségben állíthatók elő. Az eljárás eredményeként az illeszkedő felületek simasága a CNC maráséval azonos (mivel CNC marással készül), ugyanakkor a termék összességében a maráshoz képest olcsóbban állítható elő.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap