Bár a 3D nyomtatásban megvan a lehetőség, hogy forradalmasítsa a gyártást, a nyomtatási folyamatok elégtelenségeinek leküzdése még mindig próbálkozásokra és hibákra van szükség a fejlesztés és tesztelés során. A mesterséges intelligencia és a 3D nyomtatás párosítása a tervezési szakaszban orvosolhatja a termék optimalizálása során jelentkező hiányosságokat.

Míg az ipari additív gyártás, közismertebb nevén 3D nyomtatás, soha nem látott technológiai szintre fejlődött, a minőség-ellenőrzés és a gyártási hibák nyomon követése még mindig nagy kihívást jelent.

Az additív gyártás az ipari szektorok széles körében fontos szerepet tölt be, mint például az autóipar, a repülőgépipar, az orvosbiológia és mások, mivel lehetővé teszi összetett geometriájú, belső szerkezeti részletekkel és egyedi tervezésű alkatrészek gyártását alacsony költséggel és kis termelésben. tételek.

Jelenleg azonban az additív gyártástechnológia azon képessége, hogy minimális anyagveszteséggel, összetett formájú alkatrészeket állítson elő, nem aknázható ki teljes mértékben a szigorú szabványoknak megfelelő, jó minőségű alkatrészek gyártása során. A gyártási ciklusban alkalmazott 3D nyomtatási folyamat típusától függően a különböző gyártási hibák veszélyeztethetik a 3D nyomtatott anyagok konzisztenciáját, megbízhatóságát és teljesítményét.

A 3D nyomtatási folyamat minőségét meghatározó tényezők sokfélék. Ezek összefügghetnek a felhasznált alapanyag minőségével (műanyag szálak, fémpor vagy folyékony fotopolimerek) vagy folyamatfüggőek, mint például túl- és alulextrudálás, gázzsebek a szinterezett anyagban, rétegleválasztás (tapadás hiánya). ), és mások. A legtöbb esetben ezek a hibák a gyártott alkatrész megnövekedett porozitását és gyengébb mechanikai tulajdonságait eredményezik.

Elsősorban a felhasznált anyag minőségétől függ, hogy a 3D-nyomtatott alkatrészek megfelelnek-e az előírt szabványoknak. Az alapanyagok minőségének ellenőrzése folyamatos kihívást jelent a legtöbb adalékanyag-gyártó vállalat számára.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap