Gautam Gupta – a 3D Systems egészségügyi alelnöke – egyik tanulmányában magyarázta el, hogyan használja a 3D nyomtatási technológiát a betegspecifikus implantátumok tervezéséhez, a virtuális műtéti tervezéssel és hogy minimalizálják a fogászati műtét invazivitását.

Az állkapocs-helyreállítások vagy implantátumok létrehozása és elhelyezése a fogászati ​​betegek számára rendkívül időigényes lehet, szükség van kézi modellalakításra, csontátültetésekre és titánhálókra – hogy csak néhányat említsek a kihívások közül.

A 3D Systems képes volt kialakítani egy tervezési folyamatot, amellyel betegspecifikus implantátumokat tudnak előállítani. A komplex sebészeti beavatkozásokhoz szükséges egyedi implantátumok létrehozását a fejlet folyamatok és a 3D nyomtatás által biztosított magas rugalmasság kihasználása segíti.

Ennek a folyamatnak a személyre szabott jellege miatt a „DICOM to PRINT (D2P)” és a „Geomagic Freeform 3D” tervezőprogramok minden eddiginél aprólékosabban teszik lehetővé a személyre szabott implantátumok létrehozását. A Geomagic Freeform például lehetővé teszi az érintőképernyős eszközök, a Touch és Touch X előnyeinek kihasználását, hogy még természetesebbé tegyék a folyamatot. A hagyományos technológiák átalakítása digitális formatervezéssé a pontossággal a középpontban.

De hogyan használják a 3D rendszerek innovációit a valós helyzetekben? Ennek a folyamatnak a kiemelésére szeretnék áttekinteni egy olyan tipikus esetet, amikor személyre szabott implantátumra van szüksége a betegnek a 3D Systems partnerétől, a Graft3D Healthcare Solutions-től, aki technológiánkat használva protéziseket készít.

Az első lépés a páciens CBCT vizsgálata, amelyből az adatokat DICOM-ban lehet megjeleníteni, mielőtt a 3D Systems D2P szoftverének segítségével STL fájlokká alakítanánk. Megjegyzésként, a D2P-t sebészek, radiológusok, laboratóriumi technikusok és készüléktervezők is felhasználhatják a digitális 3D-s modellek gyors létrehozásához, de itt arra használnánk, hogy kinyerjük a CBCT során kapott pontos csontmennyiséget.

Ez pontos információkat nyújt olyan információkról, mint a csontsűrűség és a lágy szövetek. Ennek eredménye egy minimálisan invazív oszteotomia (csontkivésés), amely fokozott pontossága miatt kevésbé okozhat kellemetlenségeket a beteg számára.

Ezután a korábban a D2P szoftver által konvertált STL fájlt most importáljuk a Geomagic Freeform szoftverünkbe – amely tapintásos visszacsatolású eszközeinkkel kombinálva – felhasználható a protézis helyének, hosszának, mélységének és szögének megállapítására.

Ismét, itt a Geomagic Freeform egy speciális felhasználási lehetőségét ismertetjük, de a platform rugalmassága azt jelenti, hogy különböző projekteknél is felhasználható, például az ortézisek és protézisek kézi gyártásának (O&P) digitális munkafolyamatokká alakításához, vagy létrehozásához, funkcionális támaszok létrehozásához egyedi orvosi implantátumok esetén.

Ennél a pontnál már látható a pontosság és a páciens kényelmének javulása, és az még mind azelőtt, hogy megbeszélnénk az időmegtakarítást, és a sebészeti beavatkozás változását.

A személyre szabott implantátumok létrehozásánál az előállítási sebesség fontos tényező. A Geomagic Freeform szoftver használatával a beteg szájának formáját le kell fednie a javasolt protetikai kialakításnak. Ennek hatása egy 50-60 %-kal gyorsabb vizsgálati periódus, a csökkentett vizsgálati megjelenések miatt.

Miután elkészültek a darabok, műanyag és fém additív gyártástechnológiák kombinációjának használatával, megkezdődhet a műtéti eljárás. Ehhez a 3D nyomtatási és az additív gyártási folyamatunk milliméteres pontosságú protézist hoz létre a páciens állkapcsába, csökkentve a csontkaparást és csökkentve az ismétlődő fúrásokat a műtét során.

Az eredmény a felhasznált idő rövidülése, a pontosság növekedése, és a páciensek kellemetlenségeinek csökkenése. Továbbá a 3D nyomtatott személyre szabott implantátumok használata csökkenti a periodontális megbetegedésének esélyét.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap