A 3D-s nyomtatás koncepciója viharként söpör végig a világon. A lehetséges alkalmazások végtelenek, különösen ígéretes előrelépések az orvosi és fogorvosi területeken. Ez még viszonylag új technológia, de a hagyományos fogászati ​​laboratóriumok az írógépek és filmkamerák útját járhatják, ha a 3D nyomtatás a jelenlegi ütemben halad tovább.

A 3D nyomtatás növekedése a fogászatban

A SmarTech 2015 májusában közzétett jelentésének előrejelzései szerint a 3D nyomtatás már 780 millió dollárt ér a fogászati ​​piacon, és 2020-ra 3,1 milliárd dolláros iparággá válhat ebben a szektorban. A 3D nyomtatás elterjedtsége várhatóan más piacokon is növekedni fog, de már készülnek jobb 3D nyomtatók és anyagok kifejezetten fogorvosok számára.

A SmarTech azt is jósolta, hogy a 3D nyomtatórendszerek fogászati ​​laboratóriumoknak történő értékesítése a jelenlegi 240 millió dollárról 2020-ra megduplázódik, 480 millió dollárra. A 3D nyomtatási technológia várhatóan 2025-re az összes fogászati ​​termelési igény több mint 60 százalékát fogja biztosítani, bizonyos esetekben pedig még ennél is többet. olyan területeken, mint a fogászati ​​modellezés.

A 3D nyomtatás lehetőségei a fogászatban

Pontosan hogyan használják a fogorvosok a 3D nyomtatási technológiát? Íme néhány alkalmazás:

  • A sérült fog cseréje vagy javítása: a fogorvos egy kis digitális pálcával átvizsgálja a páciens száját. Ezzel 3D-s kép jön létre a fogakról és az ínyről, amely számítógépes fájlként kerül mentésre. A Computer Aided Design (CAD) szoftver segítségével a fogorvos digitálisan megtervezheti a fogjavítást, és kinyomtathatja a kész terméket egy 3D nyomtatón.
  • Fogszabályozási modell létrehozása: a pre-3D nyomtatótechnológia magában foglalja, hogy a páciens ráharapjon a ragacsos, kényelmetlen agyagba, ami a fogszabályzó vagy az Invisalign kezelésének kezdeti modellje lesz. Ez nem így van a 3D nyomtatással. A fogorvos az első példában kiemelt technológiát használhatja a fogak szkennelésére, fogszabályozó készülék tervezésére és a végeredmény házon belüli kinyomtatására.
  • Koronák, hidak, sapkák, fogsorok és egyebek készítése: a fent vázolt eljárással mindenféle fogimplantátum 3D-s nyomtatását lehet használni. Az egyetlen különbség a nyomtatási folyamatban használt pontos anyag.
  • Sebészeti eszközök készítése: a 3D nyomtatók nemcsak maguk tudják kezelni a fogászati ​​implantátumokat, hanem bizonyos fogászati ​​eljárások elvégzéséhez szükséges fúróvezetőket is 3D-ben nyomtathatják.

A 3D nyomtatás előnyei a fogászatban

A fogászat már évek óta laboratóriumokra támaszkodott a koronák, hidak és egyéb implantátumok előállításánál. Miért érdemes 3D nyomtatási technológiára váltani a közeljövőben? Röviden, mert mindenki nyer:

  • A fogorvosok pénzt takarítanak meg: a fogászati ​​laboratórium felszerelése minden fogorvosi rendelő számára jelentős költséget jelent. Ha házon belül hajtják végre, a kezdeti költség önmagában is nagyon sok lehet. Ezután a fogászati ​​implantátumok előállításához szakképzett személyzet alkalmazása jelentős, folyamatos beruházást jelent. Összességében, a munka mennyiségétől függően, a fogászati ​​laboratórium működtetésének költsége elérheti akár a 30 milliót Ft-ot is évente.
  • A betegek pénzt takarítanak meg: a fogászati ​​laboratórium létrehozásának és működtetésének magas költségei minden páciens számlájában tükröződnek. Hagyományos technológiákat használva egyetlen korona könnyen akár 800.000 Ft-ba vagy többe kerülhet a páciensnek. Amikor a 3D nyomtatók akár 80 százalékkal csökkentik a rezsiköltségeket, a fogorvosok átháríthatják a megtakarításokat pácienseikre.
  • A fogászati ​​és ortopédiai szolgáltatások gyorsabbak és pontosabbak: a kézi modellkészítés időigényes, míg a 3D nyomtatás lehetővé teszi több készülék egyidejű nyomtatását. A pontosság is javult, mivel a 3D nyomtatók 16 mikron vastagságú rétegek egymásra nyomtatásával alakítják át a digitális képeket fizikai tárgyakká. A megnövekedett gyártási kapacitás és a pontosabb végeredmény a fogorvosok és a betegek számára egyaránt előnyös.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap