Prototípuskészítés céljából ügyfeleink általában az alumíniumot vagy az acélt választják anyagként. Noha egyes eljárások közösek a kettővel, vannak bizonyos különbségek a bevonási eljárások között, amelyek mindegyikhez használhatók. A rozsdamentes acélt általában soha nem vonják be, hanem felületkezelik, ennek oka, hogy eredendően védve van a korróziótól. Az olcsóbb és gyakrabban használt lágy acélt bevonni kell, mivel hajlamos a korrózióra. Az anyag fajtája (lemez/CNC mart alkatrész/esztergált alkatrész) szintén befolyásolja a bevonatokat és azok felhordásának módját.

Alumínium:

 • Eloxálás – Az eloxálás lényegében azt jelenti, hogy inert oxid bevonatot alakítanak ki az alkatrész körül. Ez a bevonat rendkívül tartós, porózus és korrózióállóvá teszi a felületet. Az alkatrész bevonásához többféle szín választható, de a felület mindig matt. Az eloxálásnak 2 általánosan használt típusa van:
  II. típus: Ez körülbelül 0,001 hüvelyk (0,02 mm – 0,03 mm) vastagságú korrózióvédelmet ad, így az alkatrészek méretei nem sokat változnak. A felhasználó nagy színkosárból választhat a II. típusú eloxáláshoz.
  III. típus: A kemény eloxálás vastagabb, 0,006 hüvelykes (0,15 mm-es) réteget biztosít, de a színek a tiszta vagy fekete színre korlátozódnak.
 • Porbevonat – A porfestés hasonló a festéshez, de a festék alapfelülete szilárd, nem folyékony. A felhasználó a színek és a felületek hatalmas skálájából válthat (matt, szatén és polírozott). Ezek a bevonatok gyengébbek, mint az eloxálás, de könnyű javítást tesznek lehetővé folyékony bevonatokkal, amelyek megfelelnek az eredeti színeknek. Egyéb kiváló tulajdonságain kívül a felhasználóknak körültekintően kell megválasztani a porbevonatot, mivel a bevonatréteg viszonylag vastag lehet az eloxáláshoz képest (kb. 0,08 mm).
 • Festés — A festés talán a legolcsóbb módja annak, hogy az alumínium színt és szükséges felületkezelést adjon. A festék robusztussága a felhasználó választásától függően változhat, de átlagosan gyengébb, mint a porfestés vagy az eloxálás.
 • Bevonatolás — A bevonat az az eljárás, amellyel az alumíniumot egy kis réteg inert anyaggal vonhatjuk be, amely védelmet nyújt az alaprész korróziójával szemben, és javítja a szerkezeti tulajdonságokat. Egyes bevonatokhoz használható anyagok a réz, a szilícium, a magnézium és a cink.

Acél:

 • Festés – A festés talán a legolcsóbb módja annak, hogy az acél színt és szükséges felületkezelést adjon. A festék robusztussága a felhasználó választásától függően változhat, de átlagosan a rétegektől és a festék fajtájától függ. A gyártók általában egy semleges árnyalatú alapréteget visznek fel az acél alkatrész kívánt színre festése előtt.
 • Bevonatolás — A bevonat az a folyamat, amellyel az acélt egy kis réteg inert anyaggal vonhatjuk be, amely lehetővé teszi az alaprész korrózió és oxidáció elleni védelmét. A bevonathoz használható anyagok az ón, a cink, a nikkel és a króm. Az acél cinkkel való bevonását horganyzásnak nevezik, és ezt általában a korrózióállóság/védelem biztosítására használják.
 • Diamond Like Carbon (DLC) bevonat – A DLC egy nagyon speciális felületkezelés az acél alkatrészekhez, amely lehetővé teszi, hogy a felület ellenálljon a rendkívül nagy erőknek. Ezeket általában olyan precíziós alkalmazásokhoz használják, amelyek mozgást és ezáltal csökkentett súrlódást igényelnek.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap