Mivel a 3D nyomtatási alkatrészek egyre népszerűbbé válnak a különböző iparágakban prototípusok készítéséhez és kijelzőegységekhez, elengedhetetlen, hogy megvitassuk a 3D nyomtatott alkatrészek sima és tetszetős felületének leggyakrabban használt módjait (csiszolás és gőzsimítás). Az alkatrészek gyártásához használt 3D nyomtatási technika alapján ezeknek az alkatrészeknek a felülete meglehetősen érdes lehet; A fused Deposition Modeling (FDM) részek felülete párhuzamos lineáris bemélyedésekkel van tele, míg a szelektív lézeres szinterezésű (SLS) részek gyártáskor általában nagyon szemcsés felülettel rendelkeznek.

Csiszolás — Az alkatrészek durva felületei simábbá tehetők, ha kézi dörzsölést végeznek különböző szemcseméretű csiszolópapírral. Ez a módszer azonban meglehetősen munkaigényes, és következetlen eredményeket adhat. Az automatizált csiszolók és polírozók használata a felületek simításának pontosabb módjának tekinthető.

Gőzsimítás – A csiszolás mellett a 3D nyomtatott részek felületi minőségének javítására használható másik módszer a gőzsimítás, ahol az alkatrészekkel reakcióba lépő vegyszerekkel felolvasztják az alkatrészeken lévő réteges bemélyedéseket. A PLA és ABS anyagokból készült alkatrészeknél gyakran acetont használnak ehhez a folyamathoz. Ennek azonban az a legnagyobb hátránya, hogy a folyamat nem irányítható, és a feldolgozás során apró külső elemek is elolvadhatnak.

Ezen eljárások bármelyikének alkalmazásával a 3D nyomtatott alkatrész(ek) lefesthetők, hogy matt/szatén/fényes felületet kapjanak, amely vizuálisan vonzó.

Míg a felületkezelés alkalmazásának sokszor ugyanaz az oka, amely mind a 3D-nyomtatott alkatrészekre, mind a hagyományosabb módszerekkel gyártott alkatrészekre vonatkozik, mindig figyelembe kell vennie az alkatrész egyedi jellemzőit, amikor kiválasztjuk a felületkezelési eljárásokat. A használt gyártási folyamat hatással lesz ezekre a funkciókra, amelyek magukban foglalhatják:

  • az az anyag, amelyből az alkatrész készült;
  • az alkatrész formája;
  • a vastagsága;
  • a súlya.

Valójában a 3D-nyomtatott részek felületkezelésének a tervezési folyamat részét kell képeznie, még azelőtt, hogy elkészülne a kész termék, mivel ez a lépés a termék funkcionalitásának szerves részét képezheti. Íme néhány felületkezelési folyamat, amelyet figyelembe kell vennie, amikor alkatrészeket 3D nyomtatási technológiával gyárt.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap