A szövettechnika megköveteli az emlőssejtek és biológiai anyagok pontos pozícionálását a szubsztrát felszínén vagy az előre feldolgozott állványokon. Bár a 2D és 3D bioprint technológiák fejlesztése az elmúlt években jelentős előrelépést tett, az emlőssejtek egysejtű pontossággal történő kiválasztására és pozícionálására pontos, sejtbarát, könnyen használható és gyors technológiákra még mindig szükség van.

Ezért egy új lézer alapú bioprint megközelítést mutatnak be, amely lehetővé teszi az egyes sejtek morfológia vagy fluoreszcencia alapján történő kiválasztását a komplex sejtkeverékekből és azok átadását egy 2D célszubsztrátumra vagy egy előre feldolgozott 3D állványra egyetlen sejt pontossággal és magas sejtéletképességgel (93 –99% sejt túlélés, a sejttípustól és a szubsztráttól függően).

A pontos sejtpozicionálás mellett ez a megközelítés 3D-s struktúrák létrehozásához is felhasználható több hidrogél-csepp átadásával és lerakásával. E megközelítés további automatizálásával és más 3D nyomtatási technológiákkal, például a kétfotonos sztereolitográfiával való kombinálásával nagy a lehetősége annak, hogy gyors és sokoldalú technológiává váljon az emlőssejtek 2D és 3D bionyomtatása egysejtes felbontásban is.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap