Egyedi készítésű 3D nyomtatott subperiostealis titán implantátumok az idős betegek hátsó sorvadt állcsontjának fogászati helyreállításához.

Az eljárás célja, hogy bemutassák az egyénre szabható 3D nyomtatott subperiostealis implantátumokat. A fogtechnikusok a vizsgálatok során idős, hátsó állkapocs-sorvadásban szenvedő betegeket kezeltek.

Olyan 65 évnél idősebb betegeket kezeltek, akiknek két vagy több foguk hiányzott a hátsó sorvadt állkapcsukból és nem szerettek volna csontregeneratív eljáráson átesni. A betegek olyan CBCT segítségével tervezett subperiostealis implantátumokat kaptak, amelyek titánból közvetlen fémlézeres színterezéssel készültek. Az kiértékelés során az implantátumok stabilitását és illeszkedését vizsgálták, a beavatkozás időtartamát, valamint a korai és későbbi szövődményeket a műtétet követő egy éven keresztül.

A vizsgálati eredményeket tekintve átlagban 10-ből 7 páciensnek volt kielégítő az implantátum illeszkedése. Két esetben tapasztaltak elégtelen illeszkedést a CBCT felvételek szórása miatt, de ezeket a helyszínen tudták orvosolni. A beavatkozás átlagos időtartama 44,3 perc volt, az implantátumok megmaradási aránya pedig 100 %. Egy beteg tapasztalt azonnali postopreatív fájdalmat, kényelmetlenséget és duzzanatot, illetve két beteg panaszkodott későbbi szövődményekre, amelyek a későbbi helyreállításokkal megszűntek. A komplikációk jellegükhöz mérten enyhék voltak, és csak 30%-ban jelentkeztek.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap