Számos olyan termék van, mely esetén a 3D nyomtatás már bizonyította a potenciálját, sőt akár létjogosultságát is, és a technológia egyre szélesebb körben kezd terjedni. Ugyanakkor, a szélesebb körű terjedést még több tényező akadályozza (pl. ismerethiány, TB támogatás hiánya, tartózkodás az új megoldásoktól, szakértelem korlátozott rendelkezésre állása).

Az egyik ilyen terület a személyre készült implantátumok (PSI) gyártása.

Az implantátumok a páciensről készített CT, CBCT vagy MRI felvétel feldolgozásával kerülnek megtervezésre. Ennek eredményeként tökéletes illeszkedést biztosítanak, mely révén sokkal könnyebben és gyorsabban ültethetők be. Tekintettel arra, hogy a 3D nyomtatás rendkívül összetett és komplex formák nyomtatását teszi lehetővé, ezzel a technológiával ráadásul olyan implantátumok is készíthetők, amik a hagyományos technológiákkal nem. A gyártási szabadság révén lehetőség van olyan felületek kialakítására is, melyek elősegítik az implantátum osszeointegrációját.

Az implantátumok egyelőre jellemzően titánból készülnek, de már folynak kísérletek más anyagok alkalmazásával is (PEEK, kerámia).

Néhány jellemző példát az alábbi ábrák szemléltetnek.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap