A digitális korszak felé történő változás visszafordíthatatlan globális trend. A gyors ütemben fejlődő technológia révén a digitális fogászat csak hatékonyabbá és felhasználóbarátabbá válik, lehetővé téve a fogorvosok számára, hogy az eddigieknél is okosabb módon dolgozhassanak. A jövő azonban mindig új kihívásokat hoz. Ebben a blogbejegyzésben megosztok öt trendet, amelyek a fogászat digitális jövője felé mutatnak, és az előttünk álló kihívásokat.

1. Új készségek a fogorvosok körében
A fogászat digitális fejlődése egy teljesen új készségek iránti igényt támaszt a fogászati ​​szakemberek számára. Ha a fogászati ​​folyamat művészi része megmarad is, az eszközök mások – ma már digitális kézműves készség kérdése a fogpótlás. Következésképpen a fogorvosokat képző iskoláknak és programoknak nagyobb figyelmet kell fordítaniuk arra, hogyan sajátítsák el a digitális berendezéseket, például a CAD/CAM technológiákat, hogy a hallgatókat klinikai körülmények között oktassák.

2. Új anyagok új digitális fogászati ​​megoldások létrehozásához
Mivel a digitális technológia és a nyílt digitális munkafolyamat egyre szélesebb körben elterjed, egyre nagyobb igény lesz a fogászati ​​anyagok szélesebb skálájára a piacon; szövetek, felületek és színek, valamint többrétegű anyagok. További kutatásokra lesz szükség az új fogászati ​​anyagok klinikai viselkedésével, alkalmazásaival és biomechanikai jellemzésével kapcsolatban, hogy a fogorvosok bővítsék tudásukat és alkalmazási technikáikat.

3. Ki mit csinál a fogászati ​​munkafolyamatban változóban van
A fogászati ​​iparban változás megy végbe abban, hogy ki milyen eljárást végez a fogászati ​​munkafolyamatban. Most, hogy a digitális berendezések, például a szkennerek, a számítógépes szoftverek és a marógépek bekerültek a laborokba, kezd halványulni a határvonal a laboratóriumok és a maróközpontok között. Ezenkívül egyes klinikák rendelőiben rendelkeznek digitális berendezéssel a protetikai pótlások tervezésére és marására (egyszerűbb esetekben, mint például ideiglenes pótlások vagy egyedi koronák gyártása). Ez lehetővé teszi a fogorvosok számára, hogy közvetlenül, laboratóriumi vagy maróközpont segítsége nélkül biztosítsák a fogpótlásokat a pácienseknek. Ez végső soron növeli a versenyt, és nagyobb igényt támaszt a fogászati ​​szakemberekkel szemben, hogy teljes körű szolgáltatásokat nyújtó egységként működjenek.

4. Szoftverfejlesztések és új alkalmazások fogászati ​​szakemberek számára
A hatékonyság növelése, a költségcsökkentés és a magasabb betegelégedettség érdekében a fogorvosok most a modern informatikai megoldások mindennapi gyakorlati megvalósítására koncentrálnak. A CAD/CAM szoftver technológiája már most is kiváló kommunikációt tesz lehetővé fogorvosok, technikusok és páciensek között. De mivel a digitális fogászat háttérbe szorítja a hagyományos technikákat, a jövőben még könnyebb lesz a kommunikáció; például fájlok feltöltésével és megosztásával, oktatási tanácsadással és kezelési tervekkel, valamint a páciensek bonyolult eljárásokon való eligazításával okostelefonos alkalmazások segítségével.

5. Új és szigorúbb szabályozás a digitális fogászatban
A technológia fejlődésével a digitális fogászatra vonatkozó szabályok és előírások is haladnak. A fogászati ​​alkatrészek gyártásának, valamint a digitális berendezések használatának engedélyezési folyamata idővel valószínűleg szigorúbb lesz. Ez pozitív fejlemény, mivel a fogászati ​​cégeknek validált termékeket kell gyártaniuk, és validált munkafolyamatokat kell alkalmazniuk, ami megnöveli a betegek biztonságát. Ez azonban azt is jelenti, hogy a gyártóknak és a gyakorló szakembereknek fel kell készülniük a hatóságok és bejelentett szervezetek által végzett ellenőrzésekre, amelyek a jövőben megnövekedett számú ellenőrzéssel fordulnak majd a fogászati ​​ágazathoz.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap