A Stratasys bejelentette a csontok 3D nyomtatási lehetőségeinek bővítését. A Stratasys (MN, USA) bejelentette, hogy a J750 Digital Anatomy™ 3D nyomtatót továbbfejlesztették, hogy esztétikailag és biomechanikailag még realisztikusabb legyen a nyomtatott csont.

A Stratasys jelentése szerint a továbbfejlesztett szoftver lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az emberi csonthoz hasonlóan viselkedő, porózus csontstruktúrákat, fibrotikus szöveteket és szalagokat utánzó modelleket hozzanak létre.

A lágyszövet-utánzatok, például szív- és érszövetek nyomtatására bevezetett technológia segítette a műtét előtti előkészítést, az orvosi képzést és az orvosi eszközök prototípusainak készítését.

“Hisszük, hogy a jobb előkészítés jobb klinikai eredményekhez vezet. A csont mechanikai tulajdonságai alapvetőek ahhoz, hogy csontvázunk képes legyen támogatni a mozgást, védelmet nyújtani létfontosságú szerveinknek, és végső soron befolyásolják életminőségünket. A biomechanikailag pontos, és az egyes betegek számára egyedi modellek 3D nyomtatásának képessége kritikus fontosságú a felkészülés szempontjából” – magyarázta Osnat Philipp alelnök, a Stratasys globális egészségügyi csapatának vezetője.

Ahogy a költséghatékony csontszerű modellek iránti kereslet növekszik, a hangsúly egyre inkább a személyre szabható modellek felé tolódik el a készen kapható termékekkel szemben. A J750 Digital Anatomy™ 3D nyomtató lehetővé teszi például a különböző merevségű ízületek nyomtatását, valamint a különböző szintű degeneráció és akár a daganatok nyomtatását is.

A Stratasys jelentése szerint két klinikai értékelés is igazolta a továbbfejlesztett képességeket: az egyik szerint az ortopédiai csavarok kihúzóereje a 3D-nyomtatott modellekben hasonló választ adott, mint az emberi csontoké, egy másik pedig azt mutatta, hogy az ágyéki csigolyák 3D-nyomtatott modelljei pontosan ábrázolták a mozgástartományt az emberi gerincekről publikált szakirodalomhoz képest.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap