A Journal of Oral and Maxillofacial Surgery kutatása szerint az állkapocs helyreállításában és tervezésében a 3D digitális munkafolyamat hatalmas segítség lehet. Ennek segítségével az állkapocsrákban szenvedő betegek várakozási ideje és műtéti költségei csökkentek.

Miután elvégezték a virtuális műtéti tervezését egy szabad szárkapocscsont állkapocs-sebészeti rekonstrukciójának (egy olyan eljárással, amely az arcon lévő rákos, már eltávolított csontok és lágyrészek helyeit a páciens lábának csont és lágy szöveteivel helyettesíti), azután 12 beteg esetében történt ilyen eljárással készített fogpótlás beültetése.

A csoportból néhány beteg a sebész által tervezett és az otthon kinyomtatott 3D-s protézist kapott, míg mások hagyományos tervezésű protéziseket kaptak egy fogászati ​​laboratóriumból.

Összességében a kutatók úgy találták, hogy a protézisek elkészítésével járó költségek és várakozási idők jelentősen csökkentek az otthoni 3D nyomtatási modell alkalmazása során, szemben a laboratóriumi gyártással. Az otthoni 3D-s nyomtatáskor a protézisek egy napon belül elkészültek, míg a gyártást laboratóriumban elvégezni körülbelül 2 hét.

„Amint a 3D nyomtatási technológia egyre több sebész számára elérhetővé válik, arra számítunk, hogy ez sok beteg számára elérhető megoldássá válik”-foglalták össze a kutatók.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap