A mikrobaellenes adalékok gyorsan terjednek a legkülönbözőbb polimereknél, mind a műszaki, mind az egészségügyi felhasználásoknál. Az antimikrobiális adalékok alkalmazásának három célja lehet:

  • a műanyagtermék (pl. háztartási gépekben a PVC tömítések) minőségének megőrzése, a szennyeződés, szagképződés, mechanikai tönkremenetel megelőzése,
  • a fogyasztói igény olyan tárgyaknál, ahol a higiéniai elvárások magasak, pl. vágódeszkák, számítógép-billentyűzet vagy élelmiszer csomagolására használt tálcák,
  • fogászati és orvosi eszközöknél a patogén mikrobák elpusztítása.

A legnagyobb piacot a fogyasztási eszközök gyártása jelenti, de a kórházi fertőzések számának növekedése miatt is nő az ilyen típusok iránti kereslet. A növekedés jeleként a PolyOne Corp. (Cleveland) üzembe helyezte első olyan berendezését, amely a Withstand antimikrobiális technológiát valósítja meg.

Ezzel a technológiával mesterkeveréket vagy kész kompaundot állítanak elő ezüst- és szilánbázisú adalékkal. A szervetlen antimikrobiális adalékok legfontosabb típusai: a kolloid ezüst, a nanoezüst, ezüstsók, ezüst zeolitot tartalmazó ioncserélő gyanták, fémionokat tartalmazó komplex üvegek. Az ezüstbázisú adalékok használata nő a legjobban, évente 10%-kal. Ezt az indokolja, hogy az ezüst az anyagok széles körére alkalmazható és nem veszti el hatását a magas hőmérsékletű technológiai folyamatokban sem. Az Agion cég ezüstalapú mesterkeverékeit használják mobiltelefonok házaiban, billentyűzetekben, vízszűrőkben, fagylaltgépekben és orvosi katéterekben. Nemrég került be az ezüstadalék a Rehau föld-levegő hőcserélő rendszerébe, amelyben a PVC csöveket kell védeni a mikrobák ellen.

Az ezüst használatát gyakran hátráltatja, hogy rontja az egyébként transzparens polimerek (PS, akrilátok és PP) átlátszóságát. Ma már két cég – a Microban International és az angol Addmaster Ltd. – is ajánl olyan ezüsttartalmú készítményeket, amelyek alkalmazásával a termék átlátszósága nem romlik. A Biosafe a trendtől eltérően nem az ezüstalapú antibakteriális adalékot ajánl. Ebben a hatóanyag egy kationos kvaterner ammóniumsó, amelyet eddig műanyagban nem használtak, és amelyről azt állítják, hogy előnyösen használható egy sor hőre lágyuló műanyagban, mert nem okoz elszíneződést vagy homályosodást. Ez a megoldás olcsóbb is: az ezüst használata esetén jellemző 1,5–3 USD/kg helyett mindössze 0,5- 1,0 USD/kg a költség. Természetesen ez az adalék is stabil a fröccsöntés és az extrudálás során.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap