Egy tanulmány szerint a fertőző betegségek 80%-ban a felszíni érintkezésből indulnak ki. A vírusok, baktériumok és gombák mind megtalálhatóak az életünkben. Amint arra alkalmas felületet találnak, ott gyorsan el is szaporodnak, ezzel fertőző betegségeket okozva. Most, a koronavírus megjelenésekor még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a fertőzések megelőzésére.

Az antimikrobiális szer az, ami a mikroorganizmusok és különösen a patogének szaporodását gátolja, illetve elpusztítja őket. Tehát ezek a szerek egyszerre rendelkeznek antibakteriális (baktérium-ellenes), és antivirális (vírusellenes) tulajdonsággal.

Számos fém rendelkezik ezen tulajdonságokkal, mint például a cink-oxid vagy titán-oxid is. Ezek a fémoxidok reaktív oxigén szabadítanak fel, hogy elpusztítsák a mirkobákat, ezért széles körben használják antimikrobiális anyagként.

Jellemző képességük, hogy a káros mikrobák széles skáláját viszonylag gyorsan elpusztítják. Ez az oka annak, hogy köztéri szobrokat ilyen anyagokból készítik, hiszen óhatatlan, hogy az emberek hozzáérjenek a szobrokhoz, akár csak egy fénykép erejéig. Ezen anyagok tulajdonságait az egészségügyi intézményekben is hasznosítják az érintkezési felületeken, ahol káros vírusok, baktériumok, gombák telepedhetnek meg (kilincseken, csaptelepeken, fogantyúkon…).

Eddig a fémek tulajdonságairól volt szó, de mi a helyzet a műanyagokkal? A műanyagok alapvetően nem rendelkeznek antimikrobiális tulajdonságokkal, így azokhoz hozzá kell adni bizonyos adalékanyagot. Így azok már erős antimikrobiális tulajdonsággal rendelkeznek, melyek már felhasználhatók egészségügyi termékekhez, játékokhoz, tömegközlekedési eszközökön is. Ha pedig ezt az adalékot akár festékhez, lakkba keverik bele, és azt a felületre kenik, úgy az is kiváló antimikrobiális tulajdonsággal rendelkezik (kórházakban falak festése).

Miután a fémeknek nagyobb súlyuk van, mint a műanyagnak, így sok esetben fennáll annak a kérdése, hogy érdemes a műanyagot bevonni adalékanyaggal, ahol a súly lényeges szempont lehet. Az eredeti tulajdonságukat pedig ezáltal nem vesztik el, továbbra is rugalmas és könnyű marad a felület, így számos helyen alkalmazhatók és még olcsóbb is a fémekhez képest.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap