Egy 3D-nyomtatással készült műfog a későbbiekben megvédhet bennünket a fogszuvasodástól.

A hollandiai Groningeni Egyetem kutatói októberben publikálták „3D-nyomtatható Antimikrobiális Kompozit Gyanták” című tanulmányukat, amelyben egy, a baktériumokat érintkezés útján likvidáló fogról értekeznek a kutatók.

Az elkészítés módja és a működési elv:

A tudósok először is megtervezik a páciens fogsorát tökéletesen kiegészítő implantátumot. A szakemberek ezután a minta felhasználásával egy speciális sóval kombinált, biztonságos anyagokból készült gyantából kinyomtatják, majd pedig a beteg szájüregébe helyezik a „mesterséges fogat”.

A gyantába kevert sókban rejtező pozitív töltés felszakítja a baktériumok negatív töltésű membránjait, amellyel gyakorlatilag felszámolja a mikroorganizmusokat.

A tesztek során az anyag mikrobiális sókkal gazdagított és az azokat nélkülöző verziójából különböző tárgyakat nyomtattak ki a tudósok, majd pedig a fogszuvasodásért felelős Streptococcus mutans baktériummal látták el az objektumokat. A sók nélkül a baktériumoknak csupán az 1 százaléka pusztult el. A sókkal vegyített anyagon a telepek 99 százaléka megsemmisült.

Az értekezés szerzői a sikerek láttán igencsak lelkesek, és nagy várakozással tekintenek a jövőbe.

„A feltárt antimikrobiális tulajdonságokat láthatóan az anyaggal, nem pedig a gyantából kibocsátott, valamilyen antimikrobiális vegyülettel történő, bakteriális kontaktus okozza.

Az anyagok aktivitásának és stabilitásának optimalizálása folyományaként most már olyan prototípus van a kezünkben, amely további, klinikai környezetben elvégzett tesztekre is alkalmas. Itt nem csak fogászati, hanem például olyan ortopédiai alkalmazások jöhetnek szóba, mint a távtartó vagy egyéb, a teljes csípő- vagy térdendoprotézis beültetésénél használt polimer elemek.

A 3D-nyomtatású antimikrobiális polimeres megközelítés ezen felül olyan, más, nem orvosi alkalmazási területekre is átvihető, mint az élelmiszerek csomagolása, a víztisztítás vagy akár a gyerekjátékok.”

(forrás: Popular Science)

Share via
Copy link
Powered by Social Snap