A fogászat az egyik korai orvosi terület, ahol az additív gyártás technológiáját alkalmazzák. Ennek az az oka, hogy a fogsorokat, koronákat és tartókonzolokat az egyes páciensek helyzetének megfelelően kell személyre szabni, és gyakran a gyártás után manuálisan kell igazítani. A hagyományos fogászatban a gyártási sebesség korlátozott, a betegek várakozási ideje hosszú, és a gyártási költség is magas. Az AM alkalmazása után a fogorvosok digitális 3D-s szkennelést végeznek a páciens szájüregéről, a 3D-s adatokat veszik alapul, és az adatokat a páciens helyzetének megfelelően módosítják, és a páciens szájüregi adataiból a tökéletes digitális fájlokat elküldik a gyártó. Miután a gyártó befejezte az ellenőrzési adatokat, a késztermékeket rövid időn belül kiszállítják. Ezen túlmenően a termék pontossága elérheti a mikron szintet, ami azt jelenti, hogy a termék és a páciens közötti orális illeszkedés jelentősen javul, és a betegek szenvedése jelentősen csökken. Végül az AM által gyártott termékek viszonylag hagyományos termékek, amelyek a tartósság és az állandó minőség jellemzőivel rendelkeznek.

Az additív gyártás, más néven 3D nyomtatás a digitális fogászat úttörője. Az additív gyártás új technológiaként jelent meg az 1980-as években, de csak a 21. században vált általánossá. Alkalmazása az orvosi modellezés, a sebészeti útmutatók gyártása, a protetika, a fogpótlások, a fogszabályozás, az implantológia és az eszközgyártás területén. Az additív gyártás fogászati ​​alkalmazásai közé tartozik a koronák, részleges fogsorkeretek, sebészeti műszerek, száj- és állcsont-implantátumok, igazságügyi fogászat, valamint átfogó oktatási szimulációs modellek gyártása.

A fogászati ​​és fogszabályozási additív gyártástechnológia rohamos fejlődése elválaszthatatlan a hatalmas piaci kereslettől. A 3D nyomtatással gyártott fogszabályozó készülék 100%-os anasztomózist érhet el a páciens szájüregébe, ami tökéletesen illeszkedik. Valójában az additív gyártási eljárást széles körben alkalmazzák a fogszabályozásban.

A fogászat személyre szabott koronákat, implantátumokat, fogsorokat és készülékeket igényel, az additív gyártás pedig nagy felbontású, egyedi tárgyak gyártását tudja megvalósítani. A helyszíni 3D nyomtatókkal felszerelt fogászati ​​rendelők jó helyzetben vannak, mert napok vagy hetek helyett percek vagy órák alatt tudnak fogászati ​​megoldást biztosítani a pácienseknek.

A fogkoronák gyártása korábban munkaigényes volt, míg a CNC marás kulcsfontosságú része a folyamatnak. Jelenleg a fogkoronák additív gyártása során minimális utómunkával lehet sima felületet elérni. Az SLM berendezéssel kobalt-króm ötvözetek és egyéb ötvözetek koronája nyomtatható.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap