A COVID-19 világjárvány mellett az orvosi és speciális termékek, különösen az egyéni védőfelszerelések iránti sürgős igények elsöprőek. Az orvostechnikai eszközök hagyományos gyártósorát kihívás elé állította a túlzott globális kereslet, és az egyszerű, olcsó és gyors gyártási módszer iránti igény minden eddiginél jobban érezhető. A hiányosság orvoslását célzó tülekedés során a gyártók az additív gyártásra vagy a 3D nyomtatásra hivatkoztak, hogy kitöltsék a hiányt és növeljék az orvosi eszközök gyártósorát. Különféle korábban hagyományosan gyártott terveket módosítottak és újraterveztek, hogy megfeleljenek a COVID-19 elleni küzdelem 3D nyomtatási követelményeinek. Ebben a perspektívában a COVID-19 jelenlegi világméretű kitörésére alkalmas különféle terveket vitatnak meg, és megvizsgálják, hogy a 3D nyomtatás miként segítheti a globális közösséget a jelenlegi és a jövőbeni körülményekkel szemben.

Az új koronavírus-betegség (COVID-19) 2019-es kitörése a világ több mint 200 országát érintő vírusjárványt eredményezett. A COVID-19 nagymértékben fertőző, és elsősorban légúti cseppek, fertőzött személlyel való közvetlen érintkezés vagy szennyezett tárgyakkal és felületekkel való érintkezés útján terjed. A COVID-19 fertőzőképessége és kitörése jelentős hiányt okozott az egyéni védőfelszerelésekben (PPE) és az egészségügyi felszerelésekben. 2020 márciusában a WHO figyelmeztette az iparágakat és a kormányokat, hogy a növekvő globális kereslet kielégítése érdekében 40%-kal növeljék az egyéni védőeszközök és egészségügyi felszerelések gyártását; a növekvő igények, a pánikszerű vásárlás, a felhalmozás és a visszaélések okozzák, amelyek életeket veszélyeztetnek világszerte. A PPE-k ésszerű használata az egészségügyi ellátásban, beleértve a kesztyűt, védőszemüveget, arcvédőt és köpenyeket, kulcsfontosságú ahhoz, hogy a betegeket a betegség további átvitele nélkül kezeljék. Figyelembe véve az egyéni védőeszközök és orvosi kellékek azonnali és nagy globális gyártási igényét, az additív gyártás (más néven 3D nyomtatás), tökéletes jelölt ezek gyors prototípus-készítésére és gyártására. Itt az additív gyártás kritikus szerepét tárgyaljuk a COVID-19 világjárvány idején, és kiaknázzuk, hogy a 3D nyomtatás hogyan segítheti a globális közösséget a jövőbeli kritikus eseményekben, amelyek nagymértékben megzavarják az ellátási láncokat. Ezenkívül számos kulcsfontosságú tervről számoltak be, amelyeket a koronavírus-járvány elleni küzdelemben használtak, majd egy megbeszélést folytattak arról, hogy a 3D-s nyomtatás és a gyors prototípuskészítés miként segítheti az embereket szerte a világon a jövőbeli járványok megfékezésében. A 3D nyomtatott eszközöket funkcionalitásuk alapján megelőző, kezelő és diagnosztikai eszközökbe sorolták. Ezen túlmenően a Kiegészítő Információban a javasolt eszközök legfrissebb számítógéppel támogatott tervei is megtalálhatók.

A 3D nyomtatás szerepe a világjárványokban
A 3D nyomtatás hozzáférhetősége és gyors prototípus-készítési lehetőségei döntő mértékben segítették az orvosi és védőfelszerelések globális hiányát. A 3D-nyomtatókhoz hozzáférő emberek megelőző, diagnosztikai és kezelési eszközök tervezésével és gyártásával segítették a COVID-19 világjárvány elleni küzdelmet az ötleteléstől az azonnali megvalósításig. Ebből a célból az emberek világszerte online közösségekben gyűlnek össze, hogy megosszák/cseréljék ötleteiket és terveiket.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap