3D nyomtatással készített csípőízületi vápa

Már jelenleg is vannak olyan termékek az egészségiparban, melyek gyártása esetén a 3D nyomtatás alkalmazása megszokott és mindennapos. Sőt, vannak olyan termékek is, melyek gyártása ma már a 3D nyomtatás nélkül gyakorlatilag

elképzelhetetlen.

Az orvosi 3D nyomtatás húzó „ágazata” a fém orvosi eszközök, azon belül is a fém implantátumok gyártása. Ennek egyik kiváló példája a csípőízületi vápa, aminek 3D nyomtatással történő gyártását 2007-ben kezdték meg, és 2018-ig több, mint 100.000 darab készült belőle.

A technológiával készített implantátum modellek száma a 2007-es kezdeti 6 darabról 2019-re 17 darabra nőtt. Ezzel együtt évről évre fokozatosan nő a 3D nyomtatással készült vápák aránya is.

Számos olyan műanyag termék is található, melyek gyártását alapjaiban változtatta meg a 3D nyomtatás.

A hallókészülékek fülillesztékeinek hagyományos, kézi gyártását például gyakorlatilag néhány éven belül teljes mértékben felváltotta ez a technológia.

3D nyomtatással készített fülilleszték

Szintén kizárólag 3D nyomtatás alkalmazása révén készülnek az elmúlt években nagy népszerűségre szert tett láthatatlan fogszabályozók.

A fogászatban egyre nagyobb teret hódít a fémből (kobalt-krómból, illetve titánból) készült fogművek 3D nyomtatással történő gyártása is.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap