A 3D nyomtatás igény szerinti megoldásokat tesz lehetővé az igények széles spektrumára, a személyi védőfelszereléstől az orvosi eszközökig és az elkülönítő osztályokig. Ez a sokoldalú technológia alkalmas a társadalmi-gazdasági trendek és az ellátási láncok zavarai által okozott kereslet-kínálat egyensúlyhiány kezelésére.

A COVID-19 világjárvány okozta globális bizonytalanság olyan válságba sodorta a világot, amely még mindig kibontakozóban van. A gyártás és a szállítás zavaraiból adódó logisztikai kihívások, valamint a globalizáció és a szabadkereskedelem elleni visszaszorítások korlátozzák az ellátási láncokat, ami az alapvető áruk kritikus hiányához vezet. Az egészségügyi rendszerek háborús lábakon állnak, hogy növeljék ágykapacitásukat, ellátásukat és képzett dolgozóikat. Válságkezelési erőfeszítések folynak az égetően szükséges orvosi kellékek hiányának enyhítésére.

A 3D nyomtatás digitális sokoldalúsága és gyors prototípus-készítése lehetővé teszi a technológia gyors mobilizálását, és ezáltal a vészhelyzetekre való gyors reagálást. Még az ellátási láncok súlyos zavarai esetén is a világ bármely decentralizált 3D-nyomtatója igény szerint legyárthatja a kritikus alkatrészeket az online megosztott tervek felhasználásával. Ezenkívül a 3D nyomtatás additív jellege lehetővé teszi a termékek testreszabását és összetett tervezését. A COVID-19 elleni küzdelemben a 3D-nyomtatási alkalmazások széles spektruma magában foglalja az egyéni védőeszközöket és vizsgálóeszközöket, a személyes kiegészítőket és vizualizációs segédeszközöket.

A lélegeztetőgépek súlyos hiánya miatt a folyamatos pozitív légúti nyomású (CPAP) gépeket alkalmazták a szubintenzív terápiát igénylő COVID-19 betegek helyettesítésére. Egy olasz mérnöki cég, az Isinnova egy 3D-nyomtatható maszkcsatlakozó-konstrukcióval, a Charlotte szeleppel állt elő, amelyet kifejezetten a Decathlon Easybreath snorkelling maszkjainak CPAP-gépekhez való csatlakoztatására terveztek. A 3D nyomtatás hatékony gyártási lehetőségként is szolgál a nasopharyngealis tamponok iránti kereslet követésére. A 3D-nyomtatott tamponok összetett hegyszerkezettel készülnek a fokozott mintagyűjtési hatékonyság érdekében, így nincs szükség állományokra a hegyekre.

Az ergonómikus illeszkedést biztosító, személyre szabott, 3D-nyomtatott arcmaszkokat a 3D nyomtatás tömeges testreszabási képessége teszi lehetővé a 3D szkenneléssel kombinálva. Ezen túlmenően, tekintettel az eldobható egyéni védőeszközökből felgyülemlett egészségügyi hulladékkal kapcsolatos környezetvédelmi aggályokra, a 3D nyomtatás ígéretes megoldásokat kínál az értékes erőforrások megőrzésére az újrahasznosítható anyagok, valamint a légzőkészülékek és szűrők újrafelhasználhatóságának támogatása révén.

A 3D nyomtatást arra is használják, hogy képzési és vizualizációs segédleteket biztosítsanak az egészségügyi dolgozók számára, hogy megbirkózzanak a korlátozott számú képzett személyzettel. Az összetett emberi anatómia rendkívül pontos modellekben való megismétlésének képessége lehetővé teszi az életnagyságú orvosi próbababák 3D-nyomtatását, hogy kiegészítsék a képzési anyagokat, és lehetővé teszik az egészségügyi dolgozók számára, hogy a COVID-19 vizsgálati eljárásait szabványos orvosi minőségű próbabábún gyakorolják. A próbabábu egyes részei átlátszó anyagokkal vannak nyomtatva, hogy felfedjék az orrüreg, a torok és a száj belső szerkezetét. Az oktatók világosan bemutathatják az eljárásokat, miközben hangsúlyozzák a különleges óvintézkedéseket a betegek kellemetlen érzésének minimalizálása érdekében.

Végül 3D nyomtatást alkalmaztak ideiglenes szükséglakások létrehozására, hogy elszigeteljék a karanténban lévőket, tehermentesítve ezzel a túlterhelt egészségügyi infrastruktúrát. A hagyományos építési módokhoz képest az épületek 3D-s nyomtatása általában rövidebb építési időt és alacsonyabb munkaerőköltséget igényel, illetve környezetbarátabb alapanyagok felhasználásával. A 3D-nyomtatott lakások könnyen szállíthatók és telepíthetők olyan területekre, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap