Noha a járvány lefolyása továbbra is tisztázatlan, és a 3D-nyomtató közösség még több nyomtatható eszköz kifejlesztésén dolgozik, az életek és a felhasználók jólétének védelme továbbra is prioritást élvez. Egyre nagyobb aggodalomra ad okot a 3D-nyomtatott eszközök orvosi felhasználásával kapcsolatos lehetséges kockázatok a járvány idején. A technológia iránti magas szintű bizalom fenntartása érdekében fontos biztosítani az új jóváhagyott tervek és tanúsított anyagok technológiai alkalmasságát és elszámoltathatóságát a 3D nyomtatás előnyeinek kihasználása érdekében.

A szövetségi ügynökségek és a kormányzati hatóságok szabályokat vezettek be, és irányelveket dolgoztak ki, amelyeket a 3D-nyomtatott orvosi eszközök gyártóinak be kell tartaniuk. Nemzetközi kockázati besorolási rendszert vezettek be a 3D-nyomtatott orvostechnikai eszközökre, és most már meg kell felelni a biztonság és a teljesítmény alapvető elveinek. Minden gyártási és utófeldolgozási tevékenységet dokumentálni kell, és ISO 13485-nek megfelelő minőségirányítási rendszerben kell végrehajtani, és a végleges nyomtatott eszközök biokompatibilitását nemzetközi szabványok (például ISO10993-1) alapján értékelni kell. Az elszámoltathatóság erős keretének kiépítése és a szabályozó hatóságok, sőt a kormányok által támogatott irányelvek végrehajtása segíthet a 3D-nyomtatott orvosi eszközök iránti nagyobb bizalom megteremtésében.

A szabályozás azonban általában elmarad az innováció mögött, ami hozzájárulhat egy olyan kultúrához, amely indokolatlanul az eljárásokra, ellenőrző listákra és szabályokra hagyatkozik, nem pedig az alapvető elvekre és az etikai kultúrára. Például a digitális fájlmegosztás kényelme elősegítheti a szerzői jogok magas szintű megsértését. Etikus megközelítésre van szükség annak elkerülése érdekében, hogy a különböző, egymással versengő érdekekkel rendelkező csoportok között megnövekedjenek a feszültségek, és elkerülhető legyen a szerzői jogok megsértése miatti késedelmes reagálás. A forgalomba hozatalt követő kötelezettségek és kötelezettségek, amelyek magukban foglalják a nyomtatott eszközök rendeltetésszerű működésének biztosítását, valamint a korábban előre nem látható készülékhibák vagy meghibásodások jelentését, szélesebb etikai és elszámoltathatósági kereteket építhetnek a technológia köré.

A 3D-nyomtató-tulajdonosok szerte a világon, a hobbitól az ipari felhasználókig, innovatív megoldásokkal erősítik elkötelezettségüket, hogy segítsék a globális COVID-19 ellátási erőfeszítéseket. Mivel életek forognak kockán, rendkívül fontos, hogy a 3D-nyomtató közösség az egészségügyi szakemberekkel párhuzamosan dolgozzon annak érdekében, hogy elkerülje a közegészségügy indokolatlan kockázatát. A 3D nyomtatót használók és az orvosi szakértők közötti együttműködés biztosíthatja a 3D-nyomtatott orvosi eszközök biztonságos és hatékony működését, és az egyének jó szándékát értelmes hozzájárulásokká alakíthatja át.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap