A Minnesotai Egyetem (MN, USA) és az Amerikai Hadsereg Harci Képességek Fejlesztési Parancsnokságának Katonai Központja (MD, USA) kutatóinak együttműködő csapata 3D nyomtatással készített mikroméretű folyadékcsatornákat, amelyek a csapat reményei szerint automatizálhatják a különböző orvosi tesztek gyártását.

A folyadékcsatornák ívelt felületre történő nyomtatásával (a képen) a csapat állítása szerint megtették a kezdeti lépést a folyadékrendszerek vagy mikrofluidikai eszközök esetleges 3D nyomtatása felé az emberi bőrre, a testnedvek valós idejű érzékelésére és megfigyelésére.

A Science Advances című szaklapban ismertetett kutatás során a mikrofluidikai csatornákat egyetlen lépésben, 3D nyomtatással állították elő. Egy egyedi építésű 3D-nyomtatót alkalmaztak az eszközök közvetlen nyomtatására egy nyitott laboratóriumban, szemben a mikrofluidikai eszközök előállítására leggyakrabban használt többlépcsős stratégiával, zárt környezetben.

A csapat reményei szerint az eszközök tisztaszobán kívüli előállítása utat nyithat például a diagnosztikai célú mikrofluidikai eszközök automatizált és hordozható gyártása felé.

A csapat bemutatta, hogy a folyadék hogyan áramlik át a körülbelül 300 mikron átmérőjű csatornákon szabályozott módon, szelepek segítségével pumpálva és szükség szerint átirányítva a folyadékot. A csapat továbbá arról számolt be, hogy elsőként sikerült 3D-s nyomtatással mikrofluidikát ívelt felületre nyomtatni, és sikeresen integrált elektronikus érzékelőket a lab-on-a-chip érzékelési képességek érdekében.

Michael McAlpine, a Minnesotai Egyetem gépészmérnöki professzora és a tanulmány vezető kutatója kifejtette: “Ez az új erőfeszítés számos jövőbeli lehetőséget nyit meg a mikrofluidikai eszközök számára. Az, hogy ezeket az eszközöket tisztaszoba nélkül 3D-ben nyomtathatjuk, azt jelenti, hogy a diagnosztikai eszközöket egy orvos közvetlenül a rendelőjében nyomtathatja ki, vagy a terepen lévő katonák távolról nyomtathatják ki.”

“Az, hogy ívelt felületre tudunk nyomtatni, szintén számos új lehetőséget és felhasználási módot nyit meg az eszközök számára, beleértve a mikrofluidika nyomtatását közvetlenül a bőrre, a testnedvek és funkciók valós idejű érzékelésére” – zárta McAlpine.

Forrás

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap