A 3D nyomtatási technológia alkalmazásával autogén szervek kinyomtathatók anélkül, hogy immunszupresszív (immunrendszer működését gátló) gyógyszerekre lenne szükség, vagy anélkül hogy a donorra kelljen várni. Ez az ágazat potenciálisan véget vethet az emberi szervek illegális kereskedelmének.

A 3D nyomtatási technológia segítségével lehetőségünk van az emberi szervek közvetlen nyomtatására, a fertőzések, balesetek vagy vele született hibák által okozott sérült szervek pótlására. Ezzel a technológiával a leggyakrabban nyomtatott szervek a máj, a szívbillentyű, a fül és a gerincoszlopok. Jelenleg új kutatások folynak olyan bionyomtatással előállított természetes szervek nyomtatására, amelyek az eredeti szerv érrendszeri kialakításával készülnek.

Az egységes sejteket el lehet különíteni, in vitro tenyészteni és specifikus sejttípusokká alakítani, amelyek aztán specifikus szöveteket generálnak. Jang és társai munkássága alapján, a szervátültetési folyamatot hidrogél kompozitos módszerek előzik meg, és ezt kiválthatják a sérült és biológiailag nyomtatott szervek felhasználásával, amelyet egy bioreaktorban végeznek el.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap