A csontporc egy nagyon változatos és dinamikus szövet, mind működésben mind szerkezetileg. Ezek a jellemzők annak tudhatók be, hogy sokféle funkciót hivatott ellátni, beleértve a válaszadást is különféle fizikai, metabolikus és endokrin ingerekre. Bizonyos sérülések esetén a csont öngyógyító képességgel rendelkezik, úgy, hogy hegmentes szövetet képez. Vannak azonban olyan csontsérülések, ahol a gyógyuláshoz szükséges a csontregeneráció, hogy a sérült darabok összenőjenek, ezzel is növelve a regeneráció idejét.

Ebben az esetben a 3D nyomatás képes szövetet nyomtani, hogy kitöltse a csonthibákban, amit a tumor kivágása, trauma, sérülés vagy fertőzés okoz. Ez a kezelés alternatívát, segítséget nyújt az öngyógyításhoz és az átültetésekhez, az egészség megőrzése vagy az in vivo kapacitás fokozása érdekében. 3D nyomtatással gyártott termékek például a  koponya részek, csontváz részek, koponyába beágyazott betétek és egyéb bio betétek.

Liu és társai nemrégiben azt állították, hogy ezek a 3D nyomtatási technológiákkal jobb esélyük van a törött csontszerkezetet meggyógyítani. Eközben Du és munkatársai, az SLS eljárással hidroxi-apatit (HA) / polikaprolakton (PCL) és PCL mikrogömbökből álló bioinspirált többrétegű csont-porc állványt épített. A kapott állányok kiváló biokompatibilitást mutatnak, és nyulak porc-csont sérülési esetén porcképződést indukáltak.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap