Sikerült megvalósítani egy olyan eljárást, amely a 3D nyomtatási technológia felhasználásával, minimális költségekkel képes létrehozni egy általános 3D-s bőrstruktúrát. Ez a bőr alapként szolgálhat gyógyszerészeti termékek, szépségápolási szerek, és szintetikus termékek teszteléséhez.

Ezek az új 3D-s bőrszövetek felválthatják az állatkísérleteket is a bőrérzékenység orvosi felmérése tekintetében. Így a szakemberek sokkal pontosabb eredményeket kaphatnak a szinte akárhányszor megismételhető nyomtatások hatására.

A bőr bionyomtatásában az „in situ” és „in vitro” a két létező megoldás. Minkét megközelítés hasonló folyamatú, kivéve a nyomtatás helyét, és a bőrszövet érését. Az in vitro bionyomtatásnál a bőrérlelés egy bioreaktorban kezdődik, mielőtt az a bőrre felviszik. Eközben az in situ bionyomtatásnál az előtenyésztett sejteket közvetlenül a sérült helyre viszek fel. Ez a folyamat elősegíti a sebgyógyulást.

A 3D nyomtatott bőr előállításához többféle technológiát alkalmaznak, például lézerrel segített, mikro-extrúziós, és biotintasugaras nyomtatót. A 3D bőrnyomtatást megkönnyíti, hogy sokféle természetes bioanyag mint például a cellúlóz, alignát, GelMA-kollagén, hirdogél, szén nanocső is alkalmazható. A megfelelő anyagok elérhetősége, és a technológia fejlődésének hatásának eredményez az, hogy immáron tudunk 3D nyomtatással előállítani bőrt.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap