A Szent István Közhasznú Alapítvány „3D nyomtatók és alapanyagok fejlesztési trendjei” címmel műhelymunkát tartott 2020, július 14-én Győrben az EFOP-5.2.2-17-2017-00014 transznacionális együttműködési projekt keretében.

A 3D nyomtatás terén soha nem látott dinamikus fejlődés tapasztalható az eszközök (3D nyomtatók) és alapanyagok terén. Szinte hetente jelennek meg új nyomtatók, valamint új alapanyagok, amik jelentős mértékben segítik elő a 3D nyomtatás minél szélesebb körben történő alkalmazását, alkalmazhatóságát.

A 3D nyomtatás egyik kiemelt területe az egészségügy, azon belül pedig a fogászat. Ezen szektorok jelentőségét jól jellemzi, hogy a gyártók ezekre specializált gépeket és alapanyagokat fejlesztenek ki. Utóbbi terén is kiemelendőek a biokompatibilis anyagok.

A fejlesztések eredményeként a nyomtatók egyben gyorsabbak és költséghatékonyabbak.

A műhelymunka keretében sor került a 3D nyomtatók és alapanyagok fejlesztése terén tapasztalható trendek és legújabb eredmények, köztük néhány kulisszatitok bemutatására.

Amikor 3D nyomtatásról hallunk, először mire gondolunk? Leginkább élettelen tárgyakra, például székek, villáskulcsok vagy játékok készítésére (pl. műanyagból vagy fémből). A 3D nyomtatás felhasználása a múltban fejlődött,  ma fontos szerepet tölt be és óriási lehetőséget is teremt az orvostudományban és a kutatásban.

Az orvostudomány számos ágazata élvezi a 3D-nyomtatás előnyeit. A technológia izgalmas új módszereket kínál a személyre szabott ellátás és a jobban teljesítő orvostechnikai eszközök létrehozása érdekében.

A 3D nyomtatást a fogászatban és az ortopédiában is használják, ahol az implantátumokat rozsdamentes acélból, titánötvözetből, kobalt-krómötvözetből vagy kerámiából készíthetik. Ezek az implantátumok személyre szabott kezelést nyújtanak a betegnek; számítógépes tomográfia (CT) vagy mágneses rezonancia képalkotás (MRI) segítségével átkutatva a test azon területét, ahol az implantátumra szükség van, az implantátum pontosan megtervezhető, pontosan ott, ahol a betegnek szüksége van rá, pontos méretekkel és viszonylag gyors termelési sebességgel. Megfelelő anyaggal az implantátumok akár közel azonos tulajdonságokat is képesek átvenni, mint a valódi csont. Ezenkívül módosíthatók a fertőzésekkel szemben, vagy zselatinnal és növekedési faktorokkal vannak feltöltve, amelyek segíthetnek a környező szövetek helyreállításában.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap